Останні новини

9 травня, 2024
11:49
У вечірні години можливі відключення світла побутовим споживачам: енергетики назвали умову
При збільшенні споживання у вечірні години - з 18:00 до 24:00 - можливе застосування аварійних відключень, як торкнеться побутових споживачів.
11:22
Міненерго: у четвер можливе застосування обмежень споживання для промисловості
Внаслідок значних пошкоджень енергооб’єктів минулої доби обмежувалося електропостачання промислових споживачів. Застосування обмежень для промисловості можливе і сьогодні.
11:12
Верховна Рада звільнила міністра агрополітики Сольського
Парламент звільнив Миколу Сольського з посади з посади міністра аграрної політики та продовольства.
10:58
США обходять Китай і стають головним торговельним партнером Німеччини – Reuters
У першому кварталі 2024 року Сполучені Штати випередили Китай як найважливішого торговельного партнера Німеччини.
10:47
Рада звільнила віцепрем’єра Кубракова
Верховна Рада ухвалила рішення про звільнення Олександра Кубракова з посади віце-прем’єр-міністра з відновлення України - міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України.
10:33
"Шмигаль зі мною це рішення не обговорював": Кубраков відреагував на постанову про звільнення
Міністр інфраструктури України Олександр Кубраков не обговорював постанову про своє звільнення з керівництвом фракції "Слуга народу" та очільником уряду Денисом Шмигалем. Він не був запрошений на засідання фракції та профільного комітету.
10:22
У РФ заявляють про атаку українських БпЛА на нафтобазу
Вночі 9 травня нібито українські безпілотники атакували нафтобазу в селі Юрівка під Анапою Краснодарського краю РФ, крім того, в російському Бєлгороді пролунали вибухи і зайнялися пожежі.
10:10
Британія будує перший в Європі завод з виробництва ядерного палива нового покоління
Британія інвестує понад 250 млн дол у будівництво першого в Європі заводу з виробництва високопробного низькозбагаченого урану (HALEU).
09:59
У квітні попит на гібридні авто в Україні зріс на 43% відносно минулого року
У минулому місяці автопарк України поповнили майже 1,9 тис. гібридних легкових авто (HEV i PHEV), що на 43% більше, ніж торік.
09:36
У Раді зареєстрували постанову про звільнення Кубракова
У Верховній Раді зареєстрували проєкт постанови про звільнення Олександра Кубракова з посади віцепремʼєра з питань відновлення України – міністра розвитку громад, територій та інфраструктури.
09:10
ВАКС взяв заступника міністра агрополітики Дмитрасевича під варту
Вищий антикорупційний суд (ВАКС) обрав для заступника міністра аграрної політики  Маркіяна Дмитрасевича запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 7 липня включно з можливістю внесення застави розміром 20 млн грн.
09:00
Ціни на нафту зросли через скорочення запасів у США та збільшення попиту
Ціни на нафту зросли, оскільки скорочення запасів нафти в США на тлі зростання споживання на нафтопереробних заводах і збільшення імпорту Китаю в річному обчисленні минулого місяця підтримали очікування вищого попиту.
8 травня, 2024
21:00
Новини 8 травня: наслідки чергової атаки РФ по енергооб'єктах, Сенниченка заочно заарештували
Про що всі говорили сьогодні?
20:50
Вироблені в Україні супутникові системи можуть опинятися у російської армії – розслідування "Слідство Інфо" 
Системи супутникового інтернет-звʼязку Gilat SkyEdge, які виробляються в Україні, масово імпортуються в Росію.
20:40
"Укренерго" про гарантовані відключення влітку: цього ніхто зараз на 100% сказати не може
Літо для української енергосистеми буде непростим. Чи гарантовано будуть відключення світла, залежить від низки факторів.
20:11
"Укренерго" про наслідки атаки: імпорт електроенергії не здатен повністю перекрити дефіцит
Після масованої атаки РФ по енергоінфраструктурі України 8 травня втрата генерації електроенергії є досить суттєвою - імпорт електроенергії з Європи не здатен повністю перекрити дефіцит в енергосистемі.
19:50
Голова Одеської ОВА Кіпер взяв під ручний контроль 85% агроекспорту України – hromadske
Голова Одеської ОВА Олег Кіпер у серпні 2023 року видав наказ про посилення митного контролю в регіоні, який водив особливі правила для вивезення агропродукції на експорт з Одещини. По суті, на території регіону ввели окремі митні правила - не такі, як на всій іншій території України.
19:42
Жителям Харківської області збільшать субсидію на неопалювальний сезон
Кабінет Міністрів України ухвалив рішення збільшити на нинішній неопалювальний сезон для жителів Харкова та Харківської області розмір пільг та субсидій на електроенергію.
19:24
Обсяг портфеля спільних з ЄІБ проєктів сягнув рекордних семи мільярдів євро – Мінфін
Міністерство фінансів України та Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) 6-7 травня провели перший у 2024 році перегляд кредитного портфеля спільних проєктів. При цьому обсяг портфеля спільних з ЄІБ проєктів сягнув рекордних семи мільярдів євро.
19:13
Для відновлення після атак: Велика Британія внесе до Фонду підтримки енергетики 23 мільйони євро 
Велика Британія оголосила про додатковий внесок до Фонду підтримки енергетики України на суму 20 мільйонів фунтів стерлінгів (23 млн євро). Кошти від чергового гранту Сполученого Королівства найближчим часом надійдуть на рахунок Фонду. 
18:48
Проти Google у Британії подали позов на 17 мільярдів доларів через онлайн-рекламу
Материнська компанія Google Alphabet закликала лондонський трибунал заблокувати масовий позов, який звинувачує її у зловживанні своїм домінуванням на ринку онлайн-реклами.
18:39
Держава придбала понад 10 тисяч безпілотників на мільярд гривень через Prozorro Market
З початку повномасштабної війни держава закупила через електронний каталог Prozorro Market 10,5 тис дронів для потреб Сил оборони. Йдеться про дрони FPV, DJI Mavic, DJI Air 2S, DJI Phantom тощо.
18:14
Посли ЄС зробили останній крок до надання Україні коштів від заморожених активів РФ
Постійні представники країн-членів Євросоюзу 8 травня схвалили передання надходжень від оподаткованих надприбутків заморожених російських активів Україні, що є останнім кроком для введення в дію цього механізму.
18:11
Microsoft відкриє в американському Вісконсині дата-центр за $3,3 мільярда
Microsoft відкриє високотихнологічний дата-центр за 3,3 млрд дол у штаті Вісконсін - на тому самому місці, де збиралася побудувати завод вартістю 10 млрд дол тайванська Foxconn.
17:55
НКРЕКП спростила приєднання генеруючих установок до електромереж
Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), спростила приєднання генеруючих установок до електричних мереж.
17:23
Посли країн ЄС підтримали план для Ukraine Facility
Посли-країн членів ЄС підтримали План для Ukraine Facility, погодившись з позитивною оцінкою документа, запропонованою Єврокомісією.
17:18
ЕПКомпенсація по "єВідновленню": Шуляк розповіла про основну причину відмови 
Одна з основних причин, чому українцям відмовляють у компенсації за програмою "єВідновлення", – знищене житло не було внесене у Державний реєстр речових прав. 
17:05
"Укренерго" ввечері обмежить енергопостачання промисловості й бізнесу
Диспетчерський центр "Укренерго" вимушений обмежити енергопостачання промисловості та бізнесу з 18:00 до 23:00.
16:55
Доходи 300 нардепів у 2023 році збільшилися: хто отримав найбільше
Минулого року 298 депутатів збільшили свої доходи, порівняно із 2022 роком. При цьому середня зарплата нардепів у 2023 році збільшилася на 36%.
16:41
УЗ відновила колії в Херсоні, пошкоджені внаслідок ранкового обстрілу РФ
"Укрзалізниця" заявила, що залізничники завершили ремонт ушкодженої в результаті ранкового обстрілу колії на станції Херсон.
16:31
60% українських стартапів, що хочуть релокуватися, обирають Польщу –  міністр цифровізації Польщі 
Згідно з даними польського уряду майже 60% стартапів, які хочуть виїхати з України, планують релокуватися саме до Польщі.
16:23
Raiffeisen після тиску США відмовився від угоди з Дерипаскою
Австрійський Raiffeisen Bank International після тиску з боку Вашингтона, який вимагав скасувати угоду, відмовився від планів викупити за 1,5 млрд євро заморожені акції російського олігарха Олега Дерипаски в австрійській будівельній компанії Strabag.
16:11
анонсЯк трансформується економіка Харкова: досвід прифронтового міста
Центр економічної стратегії (ЦЕС) спільно з German Economic Team (GET) запрошують вас долучитися до огляду економіки у квітні зі спеціальною темою: "Як трансформується економіка Харкова? Досвід прифронтового міста".
16:03
HMD повертає Nokia 3210 на честь 25-річного ювілею телефона
15:55
Уряд створив штаб підготовки до наступного опалювального сезону
Кабінет міністрів 8 травня створив Штаб підготовки до наступного опалювального сезону: до його складу увійдуть представники ключових міністерств та відомств, народні депутати та представники громад.
15:36
Росія намагається добратися до даних щодо військової підтримки України - польський міністр
Враховуючи ключову роль Польщі як хабу з постачання зброї для України, Росія за допомогою кібератак намагається отримати доступ до інформації про обсяги військової допомоги.
15:21
TikTok оскаржує в суді закон США, який вимагає продажу або заборони платформи
Платформа TikTok та її китайська материнська компанія ByteDance подали позов до федерального суду США з метою заблокувати закон, підписаний Байденом, який зобовʼязує продати соцмережу, якою користуються 170 млн американців, або заборонити її.
15:00
На Prozorro вперше продають Bitcoin: стартова ціна нижча за ринкову
На Prozorro продажі виставили 0,1 біткойна, вперше в історії сайту. Аукціон відбудеться 14 травня, стартова ціна лоту становить 188 тис грн.
14:53
Близько 40% врожаю зернових уникає оподаткування, Україна втрачає мільярди - The Economist
Війна РФ проти України спонукає фермерів "оптимізувати" оподаткування зерна, через що вже близько 40%зернових уникає його. За останні два роки через махінації Україна недоотримала близько 3 мільярдів доларів надходжень. 
14:25
Amazon заходить на європейський ринок 5G
Telefonica Germany переведе один мільйон клієнтів 5G в хмару Amazon Web Services в кінці цього місяця, повідомили, що є кроком американського онлайн-ритейлера, спрямованим на вихід на світовий телекомунікаційний ринок.
14:17
Потужність ПАЕС зросте на 70%: "Енергоатом" почав готуватися до зведення нових енергоблоків
"Енергоатом" розпочав підготовчі роботи з будівництва двох нових енергоблоків на Південноукраїнській АЕС. Нові блоки збільшать потужність станції близько на 66% (з 3 до 5 тисяч МВт).
13:55
США розглядають заборону нових версій ChatGPT для Китаю - Reuters
Міністерство торгівлі США розглядає нові регуляторні заходи щодо обмеження експорту до Китаю пропрієтарних або закритих моделей ШІ, чиє програмне забезпечення і дані, на яких воно навчається, тримаються в таємниці.
13:29
Samsung, LG та Vestel працюють над єдиною системою для керування пристроями зі смартфона
13:07
"Нафтогаз" планує накопичити 13 мільярдів кубометрів газу до опалювального сезону
"Нафтогаз України" при підготовці до опалювального сезону планує накопичити принаймні 13 млрд кубометрів газу українського видобутку.
12:49
В Україні від початку року розмінували 108 тисяч гектарів земель
Цьогоріч урядові та неурядові оператори протимінної діяльності вже обстежили понад 115 тис га земель сільгосппризначення, з яких повернули в господарську експлуатацію 108 тис га.
12:32
Попит на електромобілі в Україні подвоївся: що обирали українці у квітні
Автопарк України у квітні 2024 року поповнили понад 4,2 тис. авто на акумуляторних джерелах живлення (BEV). Порівняно з квітнем 2023 року попит на електромобілі зріс удвічі.
12:07
"Держоператор тилу" зекономив понад 2 мільярди завдяки конкуренції на закупівлях для армії
Закупівельна агенція Міноборони "Державний оператор тилу" (ДОТ) зекономила 2,2 млрд грн завдяки конкуренції на закупівлях речового майна для армії.
11:41
"Обмеження по всій Україні": в "Укренерго" розповіли, з котрої можуть початися відключення світла
Сьогодні ввечері з 18:00 до 23:00 можливе обмеження побутових та промислових споживачів по всій Україні. Обмеження будуть рівномірно розподілені по всім областям.
11:30
РФ може тимчасово зняти заборону на експорт бензину, яку вводили на пів року
Міністерство енергетики РФ запропонувало уряду тимчасово зняти заборону експорту бензину, введену з березня 2024 року, після серії атак на російські нафтопереробні заводи. 
11:23
Google показав новий смартфон Pixel 8a, його продажі стартують 14 травня
10:47
Енергетики повернули світло споживачам на Київщині після обстрілів росіян
Енергетики ДТЕК відновили світло для 1023 родин у Вишгородському районі Київської області після ранкової атаки росіян, яка пошкодила електромережі.
10:35
Справа на 500 мільйонів: ВАКС заочно заарештував ексочільника Фонду держмайна
У вівторок слідчий суддя ВАКС підтримав позицію прокурора САП та обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою колишньому Голові Фонду державного майна України.
10:20
Коломойському повідомили про підозру в організації замовного вбивства
Олігарху Ігорю Коломойському повідомили про підозру в організації замовного вбивства директора однієї з юридичних компаній.
10:15
США відкликали ліцензії на постачання чипів Intel та Qualcomm для китайської компанії Huawei
Адміністрація США Джо Байдена відкликала експортні ліцензії, які дозволяють компаніям Intel і Qualcomm постачати для Huawei напівпровідники.
10:07
Ворог атакував енергооб’єкти у 6 областях: ввечері можливі обмеження споживання
Ворог атакував об’єкти енергетичної інфраструктури у 6 областях. Враховуючи значні пошкодження, українців просять зменшити використання енергоємних приладів з 19 до 22 години. 
09:49
Microsoft створила нову модель ШІ на базі GPT-4 для спецслужб США
09:26
Ціни на нафту впали через збільшення запасів у США
Ціни на нафту впали на початку торгів, оскільки галузеві дані показали накопичення запасів як сирої нафти, так і палива в США, що є ознакою слабкого попиту.
09:15
Росіяни обстріляли вокзал у Херсоні: рух поїзда "Київ-Херсон" обмежено до Миколаєва
Росіяни зранку, 8 травня, обстріляли вокзал у Херсоні, рух поїзда №121/122 "Київ – Херсон – Київ" тимчасово обмежено до Миколаєва.
09:00
Росія атакувала три ТЕС: є серйозні руйнування − ДТЕК
Уночі 8 травня російські окупанти атакували три теплоелектростанції ДТЕК, серйозно пошкодивши обладнання.