Копієчний "Сбєрбанк" та саморобне нафтове ембарго: підсумки економічного фронту 2 березня

Середа, 2 березня 2022, 22:30 -
Росіяни могли опинитися у повній фінансовій ізоляції, але доки опинилися в частковій
Росіяни могли опинитися у повному фінансовому вигнанні, але доки залишилися в частковому
getty images

Сьомий день повномасштабної російської агресії проти України. Економіка країни зазнає важких втрат від постійних ракетних обстрілів, уражень артилерії та авіації.

Непоправних змін зазнає й економіка країни-агресора. Всього за 7 днів режим Путіна перекреслив 30 років роботи у розбудові відкритої ринкової економіки, залучення іноземних інвесторів та іноземних технологій в енергетичну та фінансову сфери. Якби не обмежувальні заходи Росії, то ніщо б не змогло стримати масовий відтік коштів з економіки країни-агресора.

У попередніх серіях

  • Міжнародні платіжні системи Visa та MasterCard заблокували доступ підсанкційним російським банкам. До них приєдналася платіжна система American Express. З Росією припинили працювати низка компаній, таких як  фінтех-сервіс з транскордонних платежів Wise, організатор азартних ігор Parimatch.
  • Водночас оператор "Північного потоку-2" повідомив про своє банкрутство (хоча 2 березня цю інформацію вже заперечили).

Детальніше про запроваджені санкції проти країни-агресора та реакцію світу на вторгнення РФ в Україну читайте у статті: Назад в СРСР: що втратили "мирні" росіяни за сім днів війни, і це ще не кінець

Міжнародна ізоляція Росії посилилася 2 березня

Зокрема, російська економіка зазнала ударів по своїй найбільш вразливій сфері — енергетиці. Так, Exxon Mobil вирішила припинити видобуток нафти та газу у Росії. Компанія повідомила про вихід зі спільних з російською владою проєктів на Сахаліні. Крім цього, Exxon Mobil заявила, що більше не робитиме інвестицій у російську економіку. В останньому річному звіті, поданому Exxon Mobil у лютому, її активи в Росії оцінювалися 4,055 млрд дол.

Реклама:

Зупинка проєктів з видобутку нафти та газу — не єдиний болючий удар по російській економіці. На її нафту, по суті, запровадили "саморобне" ембарго. Низка великих імпортерів російської нафти стали відмовлятися від неї. Консультаційна компанія Energy Aspects заявила, що 70% російської нафти "бореться за те, щоб знайти покупців".

Танкери з російським СПГ почали ухилятися від заходу у британські порти попри те, що вони ходять не під російським прапором. Ймовірно, компанії-власники танкерів побоюються запровадження санкцій чи конфіскації суден. Співпрацювати з Росією стає страшно.

Компанія Airbus припинила роботу з РФ. Зокрема, там відмовилися від доставки запасних частин до російських літаків компанії, а також розмірковують про закриття свого інженерного центру, який створили ще у 2003 році. Раніше аналогічний крок зробили і в Boeing. Як наслідок, літати російськими авіалініями стає все небезпечніше. Хоча враховуючи, що небо для російських авіакомпаній практично закрите, то ця проблема не видається аж такою серйозною.

2 березня стало відомо, які саме банки ЄС вирішив відключити від SWIFT. Перелік включає 7 банків, серед яких немає найбільших за кількістю вкладників "Сбєрбанка" чи "Тінькоф". Попри це, акції "Сбєрбанка" на західних біржах впали до всього лише 1 цента. Разом зі ними впала капіталізацій й решти великих російських компаній, які торгуються на Лондонській біржі — загалом на 572 млрд доларів. Наприклад, російський "Газпром" наразі коштує лише 250 млн доларів.

На тлі санкцій Заходу одна з найбільших металургійних компаній Росії "Северсталь" припинила постачання товарів до Європи. Наразі компанія готується шукати нові ринки збуту. Хоча знайти нових покупців для близько третини експорту компанії (за підсумками 2021 року) буде нелегким завданням.

Для того, аби підтримати технологічні компанії від західних санкцій російський диктатор вирішив "обнулити" ІТ-сектору податок на прибуток та запровадити низку інших податкових пільг. Однак навіть з нульовим податком на прибуток російські ІТ-шники не зможуть працювати у країні, з якою відмовляються співпрацювати Zoom, Intel, AMD, Dell, Lenovo, Oracle та Apple.

Рятуючись від санкцій російський олігарх Роман Абрамович виставив на продаж футбольний клуб "Челсі" за 4 мільярди фунтів стерлінгів. Ймовірно, невдовзі єдиний футбол, яким він зможе насолоджуватися, буде у комп’ютерному симуляторі EA Sports. Проте навряд чи це буде російська збірна: її видалили з ігор серії FIFA через війну в Україні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: