"Северсталь" припинила постачання до ЄС

Середа, 2 березня 2022, 13:18

Російська металургійна компанія "Северсталь" оголосила, що припиняє постачання в ЄС і перенаправляє потоки на інші ринки у зв'язку із запровадженням санкцій проти головного акціонера Олексія Мордашова.

Про це повідомляє "Комерсант".

"Северсталь" уже зіткнулася з відмовою європейських клієнтів від закупівлі продукції.

Раніше ЄС ввів персональні санкції проти 26 росіян, серед яких мільярдер Олексій Мордашов, який володіє 77% "Северсталі". Потрапляння до списку означає заморожування коштів та активів бізнесмена в ЄС.

Реклама:

"У зв'язку з деякими проблемами у взаємодії з європейськими клієнтами "Северсталь" перенаправляє товарні потоки на альтернативні світові ринки", – ідеться в повідомленні компанії.

Європейський ринок є для компанії одним з найважливіших. За підсумками 2021 року 34% виторгу компанії припадало на Європу. Імовірно, компанія буде змушена переорієнтувати постачання на Росію та Азію, однак це може тиснути на рентабельність.

Крім того, через триваліший цикл поставок переорієнтація на Азію може викликати додаткові відпливи в оборотний капітал, що негативно позначиться на показниках FCF та дивідендах.

Раніше Мордашов заявив, що не розуміє, чому проти нього запровадили санкції. Мордашов та його сім'я посіли перше місце в останньому рейтингу 200 найбагатших бізнесменів Росії.

Разом з Мордашовим під нові обмеження ЄС потрапили члени списку Forbes: співвласник USM Алішер Усманов, співвласники LetterOne Михайло Фрідман та Пьотр Авен, співвласник "Новатека" та "Сібура" Геннадій Тимченко, співвласник "Шереметьєво" Олександр Пономаренко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: