22 вересня 2022

Публікації
Бельгійське пиво на службі Росії. Чому виробник "Чернігівського" не йде з країни-агресора
Концерн AB InBev ще в квітні заявив про продаж частки у спільному підприємстві турецьким партнерам з Efes, але досі про угоду нічого не чутно. Натомість спільне підприємство турків та бельгійців розширило виробництво в РФ.
Вивіскою курс не приховати. Чому знову росте долар
Два місяці тому НБУ вступив у бій за курсову стабільність зі спекулянтами, однак рекордний курс – знову реальність. Що відбувається?
Колонки

Баржі з Міссісіпі на Дунаї – чи реально і навіщо?

Інвестиції у розвиток дунайського судноплавства дозволять збільшити пропускну спроможність портів у кілька разів.

Зима близько. Чи витримає енергосистема

Наскільки українська енергосистема готова до зими в умовах війни?

Прозоре відновлення: як працюватиме електронна система управління відбудовою

Цифрова система допоможе забезпечити інклюзивну, ефективну і швидку відбудову країни, а також прозорість використання коштів.
Новини
21:20
Новини 22 вересня: розслідування по "Роттердам+" завершено, нові санкції проти РФ
Про що всі говорили сьогодні?
21:10
Понад 2 тисячі британських компаній продовжують бізнес із РФ – YouControl
Загальна кількість російських комерційних компаній, засновниками яких є резиденти Великої Британії, сягає 2370 юридичних осіб. 
20:57
Іспанія оштрафувала Glovo на майже 80 мільйонів євро через порушення трудового законодавства
Міністерство праці Іспанії в середу оголосило про накладання штрафу в розмірі 79 мільйонів євро на службу доставки Glovo, що базується в Барселоні, через порушення трудового законодавства.
20:45
Експерти про відновлення до завершення війни: Важлива безпекова ситуація. Найкраща інвестиція зараз – в ЗСУ
Україні у контексті відновлення потрібні інвестиції у нові робочі місця, нові технології, але це буде можливо тільки після того, як зміниться безпекова ситуація. Найкраща інвестиція зараз - це інвестиція в ЗСУ.
20:05
Енергоблоки ТЕС масово виводяться в аварійні ремонти – "Укренерго"
Упродовж останніх двох тижнів стрімко збільшується кількість енергоблоків теплових електростанцій (ТЕС), які знаходяться в аварійних ремонтах.
19:40
Справа "Роттердам+": розслідування завершено
НАБУ і САП 22 вересня завершили розслідування у справі "Роттердам+" та відкрили матеріали стороні захисту для ознайомлення.
19:30
Арештовану яхту російського олігарха Усманова перегнали з Гамбурга до Бремена
У середу арештовану яхту Dilbar, яка належить родині підсанкційного російського олігарха Алішера Усманова, перегнали з порта Гамбурга  на верф, розташовану неподалік Бремена.
19:29
Жодна з великих турецьких компаній не скоротила діяльність в Росії
Усі найбільші турецькі компанії, які працюють в Росії, продовжують працювати в країні, ніяк не обмежуючи свою діяльність.
19:10
Ердоган заявив, що обговорював з Путіним прямі рейси з Росії до Північного Кіпру
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що обговорював початок прямих рейсів з Росії до самопроголошеної Турецької Республіки Північного Кіпру з російським президентом Владіміром Путіним.
18:50
З початку війни чистий продаж валюти НБУ наближається до 15 мільярдів доларів
З початку війни чистий продаж валюти Нацбанком України вже наближається до 15 млрд доларів США, а разом із продажем на ринку валюти Мінфіном – до 18 млрд доларів США.
18:27
Норвегія офіційно призупинила дію угоди про спрощений візовий режим з РФ
Норвезька влада з 22 вересня офіційно призупинила дію угоди про спрощений візовий режим з Росією.
18:07
Ердоган проведе нараду щодо російської системи "Мір" і можливих санкцій Заходу – ЗМІ
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган скличе в п’ятницю нараду з питань економіки на вищому рівні, на якій обговорюватимуться російська платіжна система "Мір" і можливі санкції Заходу.
17:45
Німеччина націоналізує колишню "дочку" "Газпрому" – Spiegel
Після націоналізації енергетичної компанії Uniper уряд ФРН планує подальші радикальні інтервенції на газовому ринку країни - там планують націоналізувати колишню дочірню структуру "Газпрому" SEFE (раніше називалася Gazprom Germania GmbH).
17:27
ЗМІ дізналися, коли ЄС може ухвалити новий пакет санкцій проти Росії
Європейський Союз може ухвалити новий пакет санкцій проти Росії у зв’язку з її повномасштабним вторгненням в Україну вже 6-7 жовтня, коли відбудеться засідання Європейської ради, а Європейська комісія внесе відповідні пропозиції вже наступного тижня.
17:07
В "Альфа-банку" розповіли, що передбачає план докапіталізації на 1 мільярд доларів
Сума запропонованої докапіталізації Альфа-Банк Україна у 1 млрд дол включає як можливу потребу у 500-600 млн дол на дотримання нормативу адекватності капіталу у 2023 році, так і ресурс для збільшення кредитування.
17:04
Падіння фунта цього року перевершило обвал після голосування за Brexit – Bloomberg
Падіння британського фунта стерлінгів цього року вже перевершило обвал, який спостерігався після голосування щодо виходу з ЄС (Brexit) у 2016 році.
16:45
Турецька ліра оновила історичний мінімум: причини
Турецька ліра впала до нового рекордно низького рівня після того, як місцевий Центробанк вдруге несподівано знизив процентні ставки, а Федеральна резервна система США посилює тиск на валюти ринків, що розвиваються.
16:30
Туреччина хоче збільшити постачання газу зі США
Турецький президент Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Туреччина прагне збільшити закупівлю газу в США та поділитися ним з європейськими сусідами.
16:10
Міністри енергетики України і США обговорили санкції проти "Росатому"
Міністр енергетики України Герман Галущенко провів двосторонню зустріч з міністром енергетики США Дженніфер Гренхолм: обговорили, зокрема, ситуацію на ЗАЕС та санкції проти "Росатому".
15:50
Курс валют на 22 вересня: скільки коштує гривня в касах банків
У четвер, 22 вересня, готівкова гривня на "чорному" ринку опускалась до рівня 42,90 - 43,21 за дол, але потім зміцнилась до рівня 42,63 - 43,16 грн.
15:25
За січень-серпень банки отримали 8,4 мільярдів чистого прибутку – НБУ
За січень-серпень 2022 року платоспроможні українські банки отримали 8,4 млрд грн чистого прибутку - порівняно з 45,6 млрд грн чистого прибутку за січень-серпень 2021 року.
14:59
Керівник САП скасував рішення прокурора про закриття справи "Роттердам+"
Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександр Клименко прийняв рішення скасувати постанову про закриття так званої справи "Роттердам+" як незаконну та необґрунтовану.
14:58
Банк Англії всьоме поспіль підвищив ставку: вона перевищила найвищий рівень з 2008 року
Банк Англії прийняв рішення підвищити базову процентну ставку на 50 базисних пунктів до 2,25% з 1,75% річних, як і очікувала більшість аналітиків
14:25
Фінляндія заарештувала активи братів Ротенбергів та засновника Yandex
У Фінляндії заарештовано активи, які належать російським бізнесменам Аркадію Воложу, Борису та Аркадію Ротенбергам
14:12
Макогон планує оскаржити своє звільнення з ОГТСУ в суді
Звільнений з посади голови Оператора ГТС України Сергій Макогон готує позов, аби оскаржити це рішення
13:36
БЕБ викрило українку, яка переправила за кордон незадекларовані 3,6 мільйона євро
Співробітники Бюро економічної безпеки викрили громадянку, яка під час воєнного стану перевезла через митний кордон України 3,6 млн євро (в еквіваленті – понад 140 млн грн.) та не задекларувала їх
13:09
Дискусія "Пів року війни: в якому стані економіка?"
Наскільки стійка наша економічна ситуація? Чого очікувати до кінця року і на 2023-й рік? Дискусія 22 вересня о 12:00.
13:02
Британія веде переговори щодо купівлі скрапленого газу в США – Bloomberg
Велика Британія прагне укласти довгострокові поставки скрапленого природного газу від американських виробників, оскільки високі ціни на енергоносії в Європі загрожують економіці навіть цієї зими
12:34
Світовий банк виділив перші кошти для інвестицій в українську економіку з початку війни
Міжнародна фінансова корпорація (IFC), яка входить до структури Світового банку, виділила 30 млн доларів для інвестицій в Україну та Молдову
12:04
"Зернова ініціатива": четверте зафрахтоване ООН судно прямує до Афганістану
Четверте зафрахтоване Всесвітньою продовольчою програмою ООН судно у четвер залишило Одеський порт та перевозить українську пшеницю до Афганістану
11:30
Попит на електрокари та гібриди в Україні зростає: як змінились вподобання українців
Попит на автомобілі з традиційними двигунами в Україні скорочується, натомість частка авто з гібридними та електродвигунами зростає.
11:02
В Україні зʼявилась перша криптовалютна платіжна картка
Unex Bank спільно з компанією Mastercard та фінтех-стартапом Weld Money запустили першу в Україні криптовалютну платіжну картку weld, яка дозволяє розраховуватися криптовалютою за товари та послуги всюди, де доступні безготівкові оплати
10:33
Активи НБУ у першому півріччі зросли на 3%: як це вдалось
Обсяг активів Національного банку за підсумками першого півріччя збільшився на 3%, порівняно з даними на кінець грудня 2021 року та становить 1,4 трильйона гривень
10:01
МАГАТЕ працює над зоною безпеки навколо ЗАЕС: у рамках сесії ООН пройшли перші переговори
Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі повідомив, що у рамках 77-ї сесії Генасамблеї ООН триває робота над конкретними аспектами створення зони безпеки навколо Запорізької АЕС
09:32
ЄС почав підготовку восьмого пакета санкцій проти Росії за війну
Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель підтвердив, що Євросоюз починає підготовку восьмого пакета санкцій проти Російської Федерації за агресивну війну проти України
09:17
Нафта дорожчає після підвищення Федрезервом ключової ставки
Ціни на нафту відновились у четвер, 22 вересня, після падіння на 1% на попередній сесії, оскільки занепокоєння з приводу обмежень постачань напередодні зими затьмарили побоювання щодо рецесії
09:00
Долар досяг нового максимуму: як відреагували валюти та ринки на підвищення ставок ФРС
Долар підскочив до нового максимуму за два десятиліття, а азіатські фондові біржі досягли дворічного мінімуму після того, як ФРС США різко підвищила процентні ставки США та запланувала їх підвищення далі, щоб приборкати інфляцію