"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Експерти про відновлення до завершення війни: Важлива безпекова ситуація. Найкраща інвестиція зараз – в ЗСУ

Четвер, 22 вересня 2022, 20:45 -

Україні у контексті відновлення потрібні інвестиції у нові робочі місця, нові технології, але це буде можливо тільки після того, як зміниться безпекова ситуація. Найкраща інвестиція зараз - це інвестиція в ЗСУ.

Про це йшла мова під час дискусії "Пів року війни: в якому стані економіка?", який провів Центр соціально-економічних досліджень CASE Україна спільно з ЕП.

Експертів запитали: "Що потрібно, щоб почати відновлюватись ще до завершення війни?".

"У цьому контексті перше питання, яке виникає, - відновлюватися заради чого? Будь-яка дія має мати якусь мету.

Реклама:

Якщо ми віримо в те, що Україна вистоїть, що на горизонті 3-5 років ситуація налагодиться, що у нас дешеві кредити будуть, фінансова система витримає, інвестиції сюди будуть бігти, а наші активи будуть коштувати дорожче, ніж вони могли коштувати до 24 лютого, то, напевно, зараз є сенс думати про те, щоб кудись інвестувати щось розвивати", - сказав керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій.

"Але та проблема, яку я зараз бачу, - у нас зараз навіть в українських інвесторів іде переосмислення. Дуже багато українців інвестували тільки в економіку України, вони розвивали бізнес тільки тут, незважаючи на те, що вони мали можливість інвестувати на інших ринках.

Так, звичайно, доходність на інвестиції в Україні завжди була вищою, бо, як правило, конкуренція нижча, бо ті, хто інвестував, заробляли певну ренту, скажімо так, не зовсім економічну, але зараз це все здулось і дуже багато бізнесменів розуміють, що інвестувати тільки в одному сегменті, ринку - це було великою помилкою", - продовжив він.

Реклама:

За словами Паращія, зараз курс іде саме на диверсифікацію - багато, у тому числі українських, бізнесменів інвестують закордон, "на жаль".

"Мені здається, що цю тенденцію буде дуже важко перебороти. Нам треба шукати якийсь новий клас інвесторів, яких, на жаль, поки що немає. Поки що на Україну, якщо ми говорим про іноземних інвесторів, дивляться такі інвестори, які звикли інвестувати в стресові активи. Це було і  2009, і в 2015-му", - визнав експерт.

"Нам потрібні інвестиції у нові робочі місця, нові технології - і це буде можливо тільки після того, як зміниться безпекова ситуація. А безпекова ситуація у нас на сьогодні така, що будь-яка локація в Україні може зазнати ракетного удару в будь-яку хвилину.

"Пам'ятаєте фільм "Бійцівський клуб", де перше правило клубу - не казати про клуб? Перше правило відновлення - не казати про відновлення, не розказувати, що в нас величезний потенціал, а просто працювати, робити своє. 

І пам'ятати дві речі. Перше: під час війни кредитів не буває. Друге: під час війни прямих інвестицій не буває. Не тому, що ми погані, не тому, що інвестори не хочуть щось робити, навіть не тому, що в нас є корупція, - а тому, що саме безпекова ситуація зараз така, що ніхто не може нічого гарантувати. Це наша реальність", - у свою чергу заявив банківський експерт CASE Україна Євген Дубогриз.

"Відновлення економіки розпочнеться після того, як ми переможемо росіян, після того, як в нас владнається безпекова ситуація.

Що можуть зараз, наприклад, робити банки? У банків є вільні ресурси - їх, на мою думку, логічно і доречно інвестувати в економіку, в підтримку платіжного балансу (йдеться про суму 150 млрд грн) - я маю на увазі, зокрема, ОВДП.

Звісно, найкраща інвестиція зараз - це інвестиція в ЗСУ. І мені здається, що на цьому етапі банки можуть цілком ці інвестиції робити. Тобто, як сказали в Мінфіні, це питання патріотизму. Бо у найгіршому сценарії якщо не буде України, то банків не буде теж", - резюмував експерт.

Економічна правда

Реклама: