У РФ заарештували двох топменеджерів "Балтики" у справі щодо активів Carlsberg

Четвер, 16 листопада 2023, 18:40 -
 
фото: рбк

У російському Петербурзі пройшли обшуки в офісі пивоварної компанії "Балтика" - топ-менеджерів компанії запідозрили в захисті інтересів "недружнього" власника Carlsberg Group і спробі передати йому права на бренди російської компанії. Згодом 2 топ-менеджерів арештували.

Про це пише російське видання "Фонтанка".

"Приводом для обшуків стала кримінальна справа, спочатку порушена за статтею 165 КК РФ ("заподіяння майнової шкоди шляхом обману або зловживання довірою"), але потім слідство побачило ознаки шахрайства в особливо великому розмірі (ч. 4 ст. 159 КК РФ).

За підсумком затримано двох топ-менеджерів "Балтики". За даними "Фонтанки", ще один підозрюваний встиг виїхати за межі Росії", - повідомило видання.

Реклама:

Зазначається, що затримали експрезидента компанії Дениса Шерстеннікова та віце-президента Антона Рогачевського.

Співрозмовники видання також розповіли, що для слідства виявилася недоступною юрист компанії Олена Кузьміна - на момент ймовірного затримання вона вже була в Європі.

Видання нагадує, що Carlsberg Group, яка заявила про намір покинути Росію через війну в Україні, у червні 2023 року оголосила, що знайшла покупця і підписала угоду про продаж російського бізнесу. Однак угода не відбулася: 16 липня президент РФ Путін підписав указ про передачу часток у "Балтиці" в тимчасове управління Росмайна. Після цього компанію очолив її засновник Таймураз Боллоєв, а Carlsberg Group фактично втратила контроль над своїм активом.

Реклама:

У відповідь на це на початку жовтня Carlsberg припинила ліцензійні угоди з "Балтикою", позбавивши її прав на іноземні бренди. Також повідомлялося, що материнська компанія вилучила власність "Балтики" на території Данії.

Російська компанія вирішила боротися за бренди в суді: 19 жовтня арбітраж як забезпечувальний захід заборонив Роспатенту припиняти права пивоварної компанії "Балтика" на марки Seth & Riley`s Garage, Holsten, Kronenbourg і Tuborg.

На прохання "Балтики" цю справу розглядатимуть у закритому режимі, оскільки матеріали містять комерційну таємницю, а долучені до справи документи - рамкові угоди.

"Слідчі вважають, що і до указу Путіна, коли начебто розвивалася конструктивна розмова сторін, йшли і якісь тіньові процеси. Якщо конкретно - афілійовані з Carlsberg зарубіжні структури якимось чином послідовно отримували право на оренду російських брендів "Балтики", продукцію під якими випускають і деякі підприємства за кордоном. Причому відразу на 40 років. 

Указ Путіна вийшов 16 липня, тобто в неділю. І нібито зацікавлені люди нібито після цього заднім числом оформили оренду останньої марки - Žatecký Gus, мовляв, встигли ще до вихідних. Збитки, завдані компанії, наразі оцінюють у 100 млн рублів", - додає видання.

Співрозмовники видання називають кримінальну справу "частиною артпідготовки перед затяжним і, очевидно, міжнародним з'ясуванням стосунків із Carlsberg з приводу брендів "Балтики" - рідних і ліцензійних".

Згодом стало відомо, що Шерстеннікова і Рогачевського арештували до 30 листопада.

Нагадуємо:

Данська пивоварна компанія Carlsberg, яка розірвала усі зв’язки зі своїм російським бізнесом, відмовляється укладати угоду з урядом Росії, яка б зробила захоплення активів Москвою легітимним.

Данська пивоварна компанія Carlsberg Group оголосила, що відкликає у "Балтики" ліцензії, що давали змогу виробляти і продавати продукцію корпорації.

Російський диктатор Володимир Путін передав частки іноземців у "Балтиці" і "дочці" Danone у управління Росмайна, раніше компанії анонсували продав своїх активів в РФ. 

Новому керівнику пивоварної компанії "Балтика", яку Путін віддав під тимчасове управління Росімущества, Боллоєву належить найбільшим виробник форми для російських солдатів.

Повідомлялось, що данський виробник пива Carlsberg був "шокований" рішенням російської влади забрати його російські активи - заводи "Балтика" - минулого місяця: компанія не наблизилась до розуміння того, що може статися далі.

Економічна правда

Реклама: