Один з турецьких терміналів відмовився приймати російську нафту через санкції США

Вівторок, 5 березня 2024, 12:50 -

Один із середземноморських нафтових терміналів Туреччини Dortyol більше не прийматиме російський імпорт після отримання рекордних обсягів минулого року на тлі посилення санкцій з боку США.

Про це пише Reuters.

Компанія Global Terminal Services (GTS), яка керує терміналом у південно-східній провінції Хатай Туреччини, заявила, що повідомила своїм клієнтам, що не прийматиме жодних товарів з Росії.

"GTS вирішила розірвати всі можливі зв’язки з російською нафтою та відповідно заявила своїм клієнтам наприкінці лютого 2024 року, що навіть якщо не буде порушень будь-яких законів, правил чи санкцій, вона не прийматиме жодних продуктів російського походження або будь-яких продуктів, завантажених з Російські порти як додатковий захід до чинних правил санкцій", – повідомили агентству у GTS.

Реклама:

Також компанія заявила, що всі попередні операції здійснювалися в повній відповідності до санкцій, включаючи обмеження цін G7.

"Новий підхід GTS є додатковим заходом для усунення наслідків діяльності, яка знаходиться поза межами її досяжності та контролю, незважаючи на зусилля щодо дотримання всіх застосовних санкцій", — додала GTS.

За даними аналітичної компанії Kpler, термінал GTS, який імпортує, експортує та зберігає паливо та нафту, отримав 11,74 мільйона барелів російської сирої нафти та палива минулого року.

Реклама:

Він став сьомим за обсягом імпортним терміналом Туреччини, піднявшись з 10-го місця в 2021 році. Його імпорт російської сирої нафти та палива у 2023 році був приблизно в сім разів більшим, ніж загальний обсяг, отриманий з усіх джерел у 2021 році.

Експорт з терміналу також підскочив у 2023 році, збільшившись майже в п’ять разів порівняно з 2021 роком, приблизно до 24,7 мільйона барелів.

Останній танкер, який розвантажився в Dortyol, прибув 19 лютого, доставивши 511 000 барелів дизельного вантажу з російського балтійського порту Приморськ.

Також GTS заявила, що прийматиме російські вантажі, які були заявлені до заборони наприкінці лютого.

Загальні пункти призначення нафти, що експортується з Дортьола, включали грецькі порти Корінф, Елефсіс і Салоніки, а також центри торгівлі, переробки та зберігання нафти в Північно-Західній Європі Роттердам і Антверпен.

Нагадуємо:

Обсяг поставок з Туреччини до Росії за лютий скоротився на 33% – до 670 млн дол порівняно з 1 млрд дол за аналогічний період 2023 року.

Реклама: