Ритейлери прогнозують зростання цін на низку товарів через блокування кордону 

Середа, 21 лютого 2024, 19:05 -

Блокада на українському кордоні змушує операторів шукати альтернативні маршрути постачання, що призведе до зростання цін на низку товарів для кінцевих споживачів.

Про це "Укрінформу" повідомили в Асоціації ритейлерів України (RAU).

Загальний час очікування на перетин кордону може сягати місяця. Це змушує операторів шукати альтернативні маршрути, зокрема через Угорщину чи Румунію, що збільшує терміни доставки на 2-3 дні та вартість кожного рейсу на 600-1000 євро.

Це неминуче призведе до зростання цін на ряд товарів для кінцевих споживачів, кажуть в асоціації.

Реклама:

Внутрішнім виробникам також не вистачає компонентів, обладнання та упаковки, які надходять з-за кордону. Це може призвести до дефіциту певних категорій товарів на українському ринку.

"Для розуміння: тільки для однієї великої торговельної мережі втрати від зниження обсягу торгівлі можуть сягати приблизно 100 млн грн щотижня", - кажуть в асоціації.

Особливо складна ситуація з продуктами, які потребують певного температурного режиму: овочі, фрукти, риба, крупи та молочні продукти.

Реклама:

Нагадаємо: 

У вівторок польські фермери посилили протести поблизу ПП "Медика-Шегині". Протестувальники перекрили залізницю та розсипали збіжжя з вантажного вагона на колії.

Польські фермери, які блокують рух поблизу пунктів пропуску з Україною, заявили про плани продовжити протест ще на місяць - до квітня.

Втім, у вівторок ввечері польські страйкарі послабили обмеження руху на кордоні. У деяких пунктах пропуску почали пропускати легковики, автобуси й вантажівки.

Президент Володимир Зеленський у середу провів селекторну нараду з урядовцями та главами міністерств, головною темою якої стала ситуація з блокадою на польсько-українському кордоні.

Повідомлялося, що літр автогазу може подорожчати на 3 гривні. Причиною подорожчання є необхідність постачальникам об'їжджати польську ділянку кордону при імпорті скрапленого газу.

Читайте також: Як польська блокада вплинула на українську торгівлю

Економічна правда

Реклама: