На оборонному заводі на Миколаївщині викрили російських агентів

Середа, 20 вересня 2023, 14:27 -

Служба безпеки України знешкодила агентів російського ГРУ серед працівників оборонного заводу Миколаївської області.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Зловмисники збирали розвіддані про кількість та види військової техніки Сил оборони, яка прибуває на Миколаївщину, зокрема для ремонту і техобслуговування та передавали інформацію Головному управлінню Генштабу ЗС РФ (ГРУ).

Керівником ворожої групи (резидентом) виявився працівник місцевого оборонного підприємства, якого російська розвідка завербувала ще під час його навчання у військовому інституті колишнього СРСР. З того часу він перебував у "режимі очікування" і був "розконсервований" після початку повномасштабного російського вторгнення. 

Реклама:

Відповідно до інструкцій ворога резидент створив власну агентурну мережу на території південного регіону. До її складу залучив свою дружину, з якою працював на оборонному заводі, та ще двох знайомих: з Миколаєва та Очакова. 

У СБУ зазначають, що зловмисники діяли за двома основними напрямками розвідувально-підривної діяльності. На першому – було задіяно подружжя російських агентів, які збирали інформацію про наявні зразки і технічний стан українського озброєння на оборонному підприємстві. 

Інші двоє агентів відслідковували місця базування та маршрути переміщення підрозділів ЗСУ, залучених до оборони регіону або контрнаступальних операцій на південному фронті. 

Реклама:

Отримані дані російська агентура передавала своєму резиденту, а він вже мав "звітувати" перед "куратором" з ГРУ. Однак, СБУ спрацювала на випередження: агентурну мережу було своєчасно викрито, а її учасників затримано на спробі передачі розвідданих агресору. 

Російським агентам загрожує довічне ув’язнення.

Нагадуємо:

СБУ затримала у Києві колишнього нацгвардійця, який готував нові удари РФ по столичних ТЕЦ.

Реклама: