В СБУ підтвердили вручення третьої підозри Коломойському

П'ятниця, 15 вересня 2023, 09:46 -

СБУ, БЕБ та Офіс генпрокурора викрили нові факти злочинної діяльності бізнесмена Ігоря Коломойського. Правоохоронці підтвердили, що олігарх отримав третю підозру.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Бізнесмен отримав додаткову підозру за статтями ККУ про:

  • незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення;
  • заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненого організованою групою, в особливо великих розмірах;
  • легалізацію коштів, отриманих злочинним шляхом.

Слідство встановило, що у період з 2013 по 2014 роки Коломойський незаконно заволодів 5,8 млрд грн.

Реклама:

Для цього він створив злочинне угруповання, яке складалося зі співробітників банку, в якому він був засновником та акціонером.

У 2013-2014 роках члени цього угруповання дозволили Коломойському нібито робити систематичні фіктивні "внески готівки у касу банку", хоча насправді ніяких внесків банк не отримував. Це згодом дозволило фігуранту отримати 5,8 млрд грн (на той період 700 млн дол).

Згодом ці фейкові "внески" були зараховані на особистий рахунок  Коломойського і стали реальними безготівковими коштами.

Реклама:
 
СБУ

"Щоб легалізувати віртуальні активи, Коломойський розплачувався ними у своїй підприємницькій діяльності. Зокрема, віддавав їх як позики та розраховувався ними за кредити підконтрольних йому підприємств, виводив їх за кордон, переводив у готівку і знімав у відділеннях банку", - додали в СБУ.

Нагадуємо:

Напередодні ввечері радник голови ОП повідомив, що Коломойський отримав третю підозру.

2 вересня Служба безпеки України, Бюро економічної безпеки та Офіс генпрокурора Коломойському підозру за статтями 190 та 209 Кримінального кодексу: шахрайство та легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом.

Шевченківський райсуд Києва обрав Коломойському запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком 60 днів із можливістю внесення застави в розмірі майже 510 мільйонів гривень.

Детективи НАБУ за погодження САП 7 вересня повідомили про підозру у заволодінні коштами банку на суму понад 9,2 млрд грн кінцевому бенефіціарному власнику ПАТ КБ "ПриватБанк" та п’ятьом членам організованої ним групи. 

8 вересня Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура на 2 доби наклали арешт на активи та майно Коломойського.

Йому загрожує до 12 років ув'язнення 

Реклама: