Байден видав указ для розробки рекомендацій щодо безпеки штучного інтелекту

Понеділок, 30 жовтня 2023, 18:19 -

 
reuters

Президент США Джо Байден видав указ щодо штучного інтелекту, який закладає основу регулювання до прийняття законів парламентом.

Про це пише The Verge.

Указ має вісім цілей:

  • створити нові стандарти безпеки та захисту ШІ,
  • захистити конфіденційність,
  • сприяти рівності та громадянським правам,
  • захищати споживачів, пацієнтів і студентів,
  • підтримувати працівників,
  • сприяти інноваціям і конкуренції,
  • просувати лідерство США в технологіях ШІ,
  • забезпечити відповідальне та ефективне використання технології урядом.

Кільком державним установам доручили розробити стандарти для захисту від використання штучного інтелекту для розробки біоматеріалів, встановити найкращі практики автентифікації вмісту та розробити передові програми кібербезпеки.

Так, Національний інститут стандартів і технологій відповідатиме за розробку стандартів "червоного тестування" моделей ШІ, тобто стрес-тестування захисту і потенційних проблем всередині систем.

А Міністерство енергетики та Міністерству внутрішньої безпеки мають забезпечити уникнення загроз ШІ для інфраструктури та впливу на хімічні, біологічні, радіологічні, ядерні ризики та ризики кібербезпеки.

При цьому розробники великих моделей штучного інтелекту, таких як GPT OpenAI і Llama 2 від Meta, мають ділитися результатами тестів на безпеку перед офіційним випуском ШІ-систем.

"Ми не збираємося відкликати загальнодоступні моделі, які вже є на ринку. Існуючі моделі все ще підпадають під дію антидискримінаційних правил, які вже існують", - заявив представник адміністрації Байдена.

Щоб захистити конфіденційність користувачів, Білий дім закликав Конгрес ухвалити положення про конфіденційність даних.

Частково указом також планують запобігти використанню ШІ для дискримінації.

Відомствам також доручили зайнятися проблемою витіснення робочих місць і підготувати звіт про вплив штучного інтелекту на ринок праці.

Білий дім також хоче заохотити більше працівників до роботи в екосистемі ШІ і розпорядився запустити Національний ресурс досліджень ШІ для надання ключової інформації студентам і дослідникам ШІ, а також доступу до технічної допомоги для малого бізнесу. 

Також в указі є розпорядження швидко найняти фахівців зі штучного інтелекту для роботи в уряді.

Економічна правда