Ціни на нафту cтабільні, оскільки інвестори оцінюють ризики війни між Ізраїлем та ХАМАСом

Понеділок, 16 жовтня 2023, 09:35 -
 
reuters

Ціни на нафту торгуються переважно без змін після зростання минулого тижня, оскільки інвестори очікують, чи не втягнуться в конфлікт між Ізраїлем і ХАМАСом інші країни - такий розвиток подій потенційно може призвести до подальшого зростання цін і завдати нового удару по світовій економіці.

Про це пише Reuters.

Ф'ючерси на нафту марки Brent були без змін на рівні 90,89 дол за барель станом на 04:19 за Гринвічем. Американська нафта марки West Texas Intermediate (WTI) подешевшала на 2 центи до 87,67 доларів за барель.

Обидва бенчмарки виросли майже на 6% 14 жовтня, продемонструвавши найвищий денний приріст з квітня, оскільки інвестори оцінили можливість більш широкого конфлікту на Близькому Сході.

Реклама:

За тиждень Brent подорожчала на 7,5%, а WTI - на 5,9%.

"Інвестори намагаються з'ясувати вплив конфлікту, поки не почався широкомасштабний наземний штурм після того, як Ізраїль вперше попередив жителів північної частини Гази про необхідність втечі на південь", - сказав президент NS Trading, підрозділу Nissan Securities, Хіроюкі Кікукава.

"Вплив, який можуть відчути нафтовидобувні країни, певною мірою врахований у цінах, але якщо відбудеться наземна операція, яка вплине на постачання нафти, ціни можуть легко перевищити 100 доларів за барель", - сказав він.

Реклама:

Конфлікт на Близькому Сході мало вплинув на світові поставки нафти і газу, а Ізраїль не є великим виробником.

Але війна між бойовиками ХАМАС та Ізраїлем становить один з найбільш значних геополітичних ризиків для нафтових ринків з часів вторгнення Росії в Україну минулого року, на тлі побоювань щодо будь-якої потенційної ескалації за участю Ірану, пише Reuters.

Учасники ринку оцінюють, що може означати ширший конфлікт для поставок з країн, які є найбільшими світовими виробниками нафти, включаючи Саудівську Аравію, Іран та Об'єднані Арабські Емірати.

Якщо буде встановлено, що Тегеран безпосередньо причетний до нападу ХАМАС, це, ймовірно, призведе до того, що США посилять санкції щодо експорту нафти з Ірану, заявив у понеділок аналітик Австралійського банку Співдружності Вівек Дхар.

"Цього року США закрили очі на свої санкції щодо експорту іранської нафти, оскільки прагнули поліпшити дипломатичні відносини з Іраном", - сказав він.

Економічна правда

Реклама: