Через прокуратуру ОВДП зі "Сбербанку РФ" на 9 мільярдів не могли передати до бюджету

Вівторок, 13 червня 2023, 17:05 -

Облігації внутрішньої державної позики (ОВДП), що знаходились в активах ліквідованого "МР Банк" (раніше – "Сбербанк Росії") на загальну суму 9 млрд грн арештовані та заблоковані в ТОВ "Інвестиційний капітал Україна" (ICU) та банку "Авангард". Останні, нібито, користувалися ними для отримання доходу.

Про це повідомляє видання ZN, журналіст Євген Плінський.

ЕП наводить викладену в матеріалах хронологію.

25 лютого 2022 року, другий день великої війни – Національний банк приймає рішення відкликати ліцензії та ліквідувати банки, що перебувають під контролем РФ. Серед них і "МР Банк" – колишній "Сбєрбанк Росії", яким володів уряд країни-агресора.

Реклама:

На момент прийняття цього рішення високоліквідні активи "МР Банк" становили 26,9 млрд грн, з яких 9 млрд грн – ОВДП. Облігації обліковувались на рахунках ліквідованого банку відкритих в депозитарній установі ICU та банку "Авангард".

Погашення згаданих ОВДП Міністерством фінансів мало відбутись до кінця березня того ж року.

Ліквідовані банки передаються в управління Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО).

Реклама:

3 березня парламент приймає закон, який дозволяє примусове вилучення в Україні об'єктів, що належать РФ та її резидентам. В травні рішенням РНБО повноваження з вилучення покладуть на уряд, НБУ та ФГВФО.

13 вересня уряд приймає рішення про передачу активів "МР Банк" до "Національного фонду інвестицій", на якого раніше поклали функції тимчасового керуючого вилученими в росіян активами. З цієї дати всі активи банку стали державними.

Але за кілька днів до того, як ФГВФО мав передати ОВДП та кошти, у вигляді виплаченого доходу на них – 27 вересня компанія ICU повідомила про накладення арешту на ці активи Подільським судом Києва.

З ухвали суду стало відомо, що 14 березня Подільська окружна прокуратура відкрила кримінальне провадження проти посадових осіб "МБ Банку", за фактом того, що його власником з 2001 року є російська влада, яка прагне насильницьким способом повалити конституційний лад.

Через цей факт прокурор Олексюк В.С. попросив суддю Анохіна А.М. накласти арешт на майно банку, що знаходиться на рахунку в ICU та банку "Авангард". І суддя задовольнив клопотання прокурора.

Таким чином арештовані активи на 9 млрд грн не потрапили до державного фонду, а залишалися заблокованими в ICU та банку "Авангард". І як встановили журналісти, останні отримували дохід від цих коштів.

За їх даними виплачені відсотки на ці облігації (за різними оцінками від 850 млн грн до 949 млн грн) "Авангард" розміщував в депозитні сертифікати. Дохідність останніх перевищує 20% річних.

27 лютого 2023 року ФГВФО повідомив про передачу Міністерству фінансів ОВДП з "МР Банку" на 1,1 млрд грн, а ще за тиждень – про перерахування 8,8 млрд грн доходу за ними до спеціального фонду державного бюджету.

ТОВ "Інвестиційний капітал Україна" та банк "Авангард" належать Макару Пасенюку та Костянтину Стеценко. До 2014 року третім співвласником цих організацій була Валерія Гонтарева.

Читайте також: Недоторканні торговці. Хто і як допомагав "сім'ї" грабувати держбанки

Реклама: