Атака на корабель з російською нафтою у Червоному морі створює нові виклики для ринку транспортування

Неділя, 28 січня 2024, 15:20 -
Атакований танкер Marlin Luanda
Атакований танкер Marlin Luanda
French Navy

Атака на танкер компанії "Trafigura", що перевозив російську нафту 26 січня поставила під сумнів безпеку більшості легальних перевезень у Червоному морі. Ціна нафти вже зросла на 2 долари.

Про це повідомляє Bloomberg.

Більша частина нафти, що тече через Червоне море і Суецький канал, надходила з Росії. Самі хусити давали зрозуміти, що російським кораблям немає чого боятися. 

Вважалось, що нафта російського походження має імунітет від атак, через союзницькі стосунки Ірану, що підтримує Хуситів та Росії. 

Реклама:

При цьому, більшість російської нафти і палива перевозиться так званим "тіньовим флотом". Ці судна мають таємні структури власності, майже ніколи не публікують зв'язки з Великобританією, США чи Ізраїлем, рідко заходять у порти цих країн, якщо взагалі заходять, і навіть їхнє страхування непрозоре.

Ці кораблі зазвичай не є мішенню для атак Хуситів, натомість компанії-перевізники, які повʼязані із країнами Заходу вважаються хуситами легальною ціллю, яку б нафту не перевозили кораблі. 

Атака 26 січня поставила під сумнів транспортування нафти загалом, якщо перевізник повʼязаний з країнами Заходу.

Реклама:

Обставини ставлять ринок нафти у незручне становище, адже перевезення однією з найнасиченіших артерій світового океану стала ще більше небезпечною, що змушує йти на певні ризики, які складно спроєктувати. За останню добу ціна нафти вже підскочила на 2 долари. 

Після оприлюднення інформації, що нафта, яку перевозив атакований танкер має російське походження, учасникам ринку нафтових перевезень буде складно довіряти у безпеку транспортування будь якого сировинного продукту.

Нагадаємо:

Єменські повстанці 26 січня атакували Нафтовий танкер Marlin Luanda під прапором Маршаллових островів, який перебував в Аденській затоці. Там спалахнула пожежа.

Пізніше повідомили, що танкер компанії "Trafigura" перевозив нафту російського походження.

Економічна правда

Реклама: