Угорщина хоче розподілити 50 мільярдів євро допомоги Україні від ЄС – Bloomberg

Середа, 4 жовтня 2023, 10:43 -

Угорщина запропонувала розділити пакет допомоги Європейського Союзу для України на 50 млрд євро, заявивши, що 25 млрд євро буде достатньо. 

Про це повідомляє Bloomberg.

Зазначається, що минулого тижня Угорщина повідомила країнам-членам ЄС, що 25 млрд євро буде достатньо для України на даному етапі. ЄС має оцінити цей внесок на півдорозі періоду виплат у 2024-2027 роках, коли може бути надано ще 25 мільярдів євро, залежно від потреб України, додали співрозмовники.

Попри консенсус в ЄС щодо надання підтримки Україні, дружній до Кремля уряд Угорщини став складним партнером, оскільки намагається заблокувати допомогу. 

Реклама:

"Уряд прем'єр-міністра Віктора Орбана посилався на низку проблем, включаючи власну нездатність отримати доступ до критично важливих фондів ЄС через проблеми з верховенством права та корупцією, а також на те, що, за його словами, його сусід погано ставиться до етнічної угорської меншини", – йдеться в повідомленні. 

Програма для України є частиною перегляду довгострокового бюджету ЄС. Єврокомісія, яка є виконавчим органом ЄС, сподівалася на укладення угоди до кінця року. Але розбіжності в позиціях щодо загального перегляду бюджету ЄС, які можуть підірвати необхідну для його ухвалення одностайність.

Нагадаємо:

Реклама:

Європейський парламент проголосував за резолюцію з перегляду бюджету Євросоюзу на 2021-2027 роки, які, зокрема, передбачають створення спеціального Українського фонду в 50 мільярдів євро.

Реклама: