Мільйонний актив Медведчука перереєстрували на третіх осіб, пов'язаних з Татаровим - Bihus

Вівторок, 12 вересня 2023, 14:14 -

Частину активів держзрадника Віктора Медведчука вартістю мільйони доларів, які держава так і не спромоглася арештувати до кінця, впродовж наступних місяців перереєстрували на третіх осіб, серед яких виявилися люди, пов'язані з заступником голови Офісу президента Олегом Татаровим.

Про це йдеться в новому розслідуванні Bihus.Info.

Журналісти спробували з'ясувати, хто несе відповідальність за провалені арешти частини активів Медведчука і кому ці активи тепер належать.

Так, у липні 2022 року слідчі ДБР знайшли частки Медведчука й Марченко у компаніях "Академ-Клуб", "Орєст" і "Осокорки-7". Серед їх бенефіціарів був не лише Медведчук, а й екснардеп Вадим Столар і маловідомий київський бізнесмен Валерій Міщенко.

Реклама:

Фірми потрапили під арешт. Але восени 2022 року начебто "арештовані" фірми почали переходити з рук у руки.

Зрештою частки Медведчука і Столара "віджали" в компаніях "Академ-Клуб" та "Осокорки-7". При цьому активи згаданого вище Міщенка оминули.

Місце Медведчука в компаніях зайняв бізнесмен Олександр Білявський з окупованої на той час частини Херсонщини.

Реклама:

Але спосіб життя Білявського, який журналісти дослідили через його соцмережі, вказав на те, що чоловік навряд чи мав мільйони, з тим, щоби стати власником подібного бізнесу. І, як припустили журналісти, за цим чоловіком міг стояти Вадим Столар, який таким чином намагався повернути собі бізнес.

Втім, через два місяці Білявський втратив частку в цьому бізнесі. Його частку перебрав на себе Вадим Іванов з Латвії. Слідів цього бізнесмена розслідувачі так і не знайшли, щоб з'ясувати, що він за один.

А ще одну частку бізнесу Медведчука перейняв Петрос Тограмаджян з Болгарії. У цього персонажа журналісти виявили бурхливу кримінальну біографію.

Нові власники – виявилися з різних країн, проте за дивним збігом обставин користувалися послугами одного нотаріуса.

Тож, журналісти запідозрили, що й Іванов, і Тограмаджян були лише підставними особами. А більш уважно варто придивитися до третього учасника цього бізнесу - Валерія Міщенка.

Тим більше з'ясувалося, що частки ще в одній в компанії "Орєст" просто перейшли на Валерія Міщенка.

"Відповідно до судових ухвал фірми були під арештом. А отже, власники в них змінюватися не могли", - нагадують при цьому розслідувачі.

Тож, журналісти спробували з'ясувати, хто такий Валерій Міщенко, і як йому вдалося зберегти активи там, де їх забрали у Медведчука і впливового київського забудовника Вадима Столара.

З'ясувалося, що Міщенко - реальний київський бізнесмен із давніми зв’язками. Одна з його фірм зареєстрована в будівлі на вул. Антоновича, де володіє об'єктами нерухомості родина заступника голови Офісу президента Олега Татарова.

Крім того, з'ясувалося, що одна з бізнес-партнерок Валерія Міщенка - Людмила Міщенко (збіг прізвищ - випадковий) раніше вже світилась у фірмі, через яку оточення Олега Татарова виводило активи "Укрбуду".

Але це була не єдина історія, яка пов'язувала партнерку Валерія Міщенка із заступником глави Офісу президента Татаровим.

Хоча про жінку немає жодної інформації в інтернеті, журналісти все ж таки з'ясували, що вона є тещею бізнесмена Саркіса Саркісяна. Останній, своєю чергою, є товаришем Олега Татарова. Принаймні, журналісти знайшли фото часів, коли Олег Татаров працював в "Укрбуді", і вони разом з Саркісяном відпочивали десь у південних країнах.

"Тобто, партнеркою Валерія Міщенка, який зараз долучився до переписування часток Медведчука в низці арештованих компаній, була людина з оточення Татарова", - йдеться в розслідуванні.

У підсумку розслідування журналісти ставлять риторичне запитання, чи міг би Валерій Міщенко без сторонньої допомоги "прибрати до рук" такі активи? І чи випадково правоохоронці "забули" довести до кінця арешт активів головного зрадника країни Медведчука.

"Без правоохоронних органів зробити все це було б просто неможливо. А хто у нас в країні координує, чи то пак курує правоохоронні органи, я думаю, ви й так в курсі", - підсумували журналісти.

Нагадуємо:

Раніше журналісти ще одного видання - "Дзеркала тижня", провели розслідування, як низка компаній родини ще одного заступника голови Офісу президента - Ростислава Шурми, оптимізують податки завдяки схемам з офшорами та венчурними фондами.

Реклама: