Україна має виплатити за "пенсійними" справами понад 50 мільярдів і ця цифра збільшується

П'ятниця, 11 серпня 2023, 11:25 -

Загальна сума боргу держави за "пенсійними" справами уже перевищує 50 млрд грн, і з часом ця цифра може зрости ще більше.

Про це йдеться у статті ЕП.

У матеріалі зазначається, що після виходу на пенсію чимало українців намагаються через суд оскаржити розміри своїх виплат і навіть змусити державу перерахувати їм пенсії та виплачувати різні надбавки. І зазвичай Феміда стає на їхній бік.

Так, за словами адвоката "Адвокатського об’єднання Івана Хомича" Володимира Трощинського, у понад 80% від загальної кількості справ щодо пенсій суди підтримують саме позивачів. "Пенсійний фонд хапається за найменші формальні дрібниці, аби відмовити людині в праві на отримання пенсії чи її перерахунок", - пояснив причини такої статистики адвокат.

Реклама:

Успішність судів щодо пенсій пояснити просто: політики роками збільшували обсяги соціальних гарантій, а коли відчували, що коштів на їх обслуговування бракує, не могли такі рішення скасувати. Навіть коли парламент анулював певні надбавки чи привілеї, такі закони скасовував Конституційний Суд.

Останнім часом кількість судових суперечок за участю українців та держави щодо пенсій суттєво зросла, кажуть юристи. "У юридичній сфері сформувалася спеціалізація юристів та адвокатів у пенсійних питаннях. Це свідчить про системну проблему на рівні держави", - наголошує Трощинський.

Зростання попиту на судові суперечки щодо пенсій та доплат до них відзначають і в уряді. За словами співрозмовників ЕП в Кабміні, протягом 2023 року суди відкрили понад 100 тисяч проваджень щодо перерахунку пенсійних виплат.

Реклама:

За рішеннями судів Україна має виплатити пенсіонерам понад 50 млрд грн перерахованих пенсій чи надбавок до них. При цьому з початку року розмір заборгованості зріс на мільярди гривень.

Цифра збільшується не лише через "шквал" позовів, але й через те, що у держави немає грошей на виконання рішень судів", йдеться у статті.

За даними Openbudget, з року в рік уряд закладає на погашення боргів за судовими рішеннями в компетенції Мінсоцполітики десятки, рідше – сотні мільйонів гривень.

Наприклад, у 2021 році на виконання рішень судів у бюджеті заклали лише 100 млн грн, з яких профінансували 99,9 млн грн. У 2022 році за цією ж програмою з бюджету виділили лише 26,9 млн грн, а на цей рік заклали близько 100 млн грн. Крім цього, у 2023 році планують витратити ще 360 млн грн на погашення боргів за судовими рішеннями з бюджету самого Пенсійного фонду.

Проте навіть такі витрати на погашення боргів не встигають за темпами росту нової заборгованості.

Переважна більшість справ, які програє держава, стосуються перерахунку пенсій військовослужбовцям та силовикам, а також справ про доплати до пенсій особам, що постраждали від Чорнобильської катастрофи.

Так, майже половина боргу держави за рішеннями судів у пенсійних справах стосується оскарження розмірів виплат колишніми військовослужбовцями та представниками інших силових відомств. Загалом цей борг сягає 24 млрд грн.

Читайте детальніше: Україна програла пенсіонерам в судах понад 50 мільярдів гривень. Грошей на це немає. Що далі?

Економічна правда

Реклама: