Забагато повноважень для Держспецзв'язку: УСПП розкритикувала законопроєкт №8087

Вівторок, 11 липня 2023, 16:31

Законопроєкт №8087 "Про захист інформаційної інфраструктури" містить суперечності з європейським законодавством, створює надмірну централізацію та безпрецедентно розширює повноваження Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації (Держспецзв'язку).

Про це заявили в Українському союзі промисловців і підприємців (УСПП).

"Основним недоліком законопроєкту №8087 на громадських слуханнях називали те, що він значно розширює повноваження Держспецзв'язку та покладає на нього безпрецедентно широкі повноваження", - зазначається в інформації УСПП.

Зокрема, Держспецзв'язку отримає право:

Реклама:
  • здійснювати перевірки будь-яких підприємств, доступ до їхніх споруд і приміщень, будь-якої їхньої документації та інформації,
  • надавати обов'язкові для виконання вимоги будь-якому суб'єкту господарювання незалежно від того, чи буде це велика корпорація, підприємство ІТ-бізнесу або самозайнята особа (ФОП, адвокат тощо),
  • залучати до таких перевірок будь-які інші органи, зокрема СБУ та кіберполіцію.

Іншими недоліками у зверненні названо невідповідність, "а іноді навіть суперечності" Директиві ЄС про мережеву та інформаційну безпеку (NIS2 Directive), ухвалену 14 грудня 2022 року, яка вступає в дію на території ЄС 18 жовтня 2024 року.

"NIS2 Directive не діє щодо суб'єктів, діяльність яких здійснюється у сфері національної безпеки, а також встановлює чіткий перелік критеріїв щодо компаній, стосовно яких вона застосовується. Водночас законопроєкт 8087 охоплює всі без винятку державні органи та суб'єкти господарювання, навантажуючи непомірним адміністративним і фінансовим тягарем навіть найменші з них", - стверджує УСПП.

Наголошується, що законопроєкт формує одну вертикаль систем кібербезпеки, яка об'єднує всі державні інформаційні ресурси, що зробить її більш вразливою для кібератак замість більш доцільної децентралізації.

Реклама:

Окрім цього, у зверненні критикується те, що законопроєкт зачіпає не лише питання кібербезпеки загалом та кібербезпеки державного сектору зокрема, але значною мірою стосується і приватного інформаційного сектору, бізнес-клімату, інвестиційної привабливості тощо.

Відповідне звернення УСПП надіслала голові Верховної Ради Руслану Стефанчуку, усім парламентським комітетам і фракціям та президенту за результатами громадських слухань, організованих УСПП спільно з Радою адвокатів Київської області за участю представників Міноборони, уряду, адвокатської спільноти, представників антикорупційних органів, громадськості, IТ-бізнесу та експертів.

Нагадуємо:

Раніше законопроєкт №8087 розкритикували громадські діячі та Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК). При цьому, як недолік цього проєкту також називали занадто великі повноваження, якими планують наділити Держспецзв'язоку.

Крым того, Інтернет асоціація України попереджає, що закон створить надмірне фінансове навантаження на операторів критичної інфраструктури.

Реклама: