Нафта зростає на тлі підвищення попиту

П'ятниця, 16 червня 2023, 11:07 -

Ціни на нафту в п’ятницю, 16 червня, зросли на тлі оптимізму щодо підвищення попиту на енергоносії з боку головного імпортера сирої нафти Китаю та ослаблення долара.

Про це повідомляє Reuters.

Як змінились ціни

Ф'ючерси на Brent зросли на 20 центів, або 0,3%, до 75,87 доларів за барель до 06:32 GMT.

Реклама:

Американська нафта West Texas Intermediate (WTI) подорожчала на 16 центів, або 0,2%, до 70,78 доларів за барель. 

Обидва контрольні показники зросли приблизно на 3% протягом попередньої сесії.

Що вплинуло на ціни

Реклама:

Опубліковані в четвер дані показали, що продуктивність нафтопереробного заводу в Китаї в травні зросла на 15,4% порівняно з роком раніше, ставши другим за величиною показником за всю історію. 

Попит на нафту в Китаї, як очікується, продовжить зростати впевненими темпами протягом другої половини року

У Сполучених Штатах у травні несподівано зросли роздрібні продажі, разом з більшою, ніж очікувалося, кількістю заявок на безробіття минулого тижня. Курс долара впав до мінімуму за п'ять тижнів порівняно з кошиком інших валют.

Зниження долара робить нафту дешевшою для власників інших валют, що може підвищити попит.

Також аналітики очікують, що добровільне скорочення видобутку сирої нафти, здійснене в травні ОПЕК та її союзниками, а також Саудівською Аравією в липні, підтримає ціни.

Європейський центральний банк підвищив процентні ставки до 22-річного максимуму в четвер, як і очікувалося. Цього тижня Федеральна резервна система США повідомила про зростання щонайменше на половину відсоткового пункту до кінця року.

Вищі відсоткові ставки зрештою збільшують витрати на позики для споживачів, що може уповільнити економічне зростання та зменшити попит на нафту.

Економічна правда

Реклама: