Експорт сільськогосподарської продукції змінив географію, майже 60% приходиться на Європу – УКАБ

Четвер, 16 листопада 2023, 20:49 -

З початком російської агресії на території України суттєво змінилася географія експорту. Якщо в довоєнний 2021 рік частка експорту продукції АПК до Європи становила 32%, то за результатами 10 місяців 2023 року — вже 59%. 

Про це повідомили в Українському клубі аграрного бізнесу.

Таке зростання вимушене, оскільки суттєво скоротилися постачання в інші регіони. Частка експорту до країн Африки скоротилася з 14 до 7%, Азії – з 19 до 12%, південно-східної Азії – з 13 до 4%.

 
УКАБ

Основна причина таких змін – блокування морських портів України російськими військами. До війни лише ці порти могли експортувати близько 7 млн т зернових культур щомісяця, в той час як досягнутий максимум альтернативних маршрутів – 3,7 млн т.

Реклама:

"Розвиток альтернативних маршрутів, які були можливі лише через територію країн ЄС, призвів до змін. Українські аграрії були змушені шукати покупців своєї продукції в країнах Європи", – пише УКАБ. 

Постачання до країн Африки та Азії під час війни стали можливими лише завдяки роботі зернового коридору в співпраці з ООН та Туреччиною, а також тимчасовому зерновому коридору, який здійснює відвантаження зараз.   

Єдиний варіант відновити експорт на традиційні для України ринки – це забезпечити безпеку морських шляхів експорту та збільшити обсяги відвантаження цим каналом, наголосили в Українському клубі аграрного бізнесу. 

Реклама:

Нагадаємо: 

Гуманітарним коридором у Чорному морі, який Україна запустила після одностороннього виходу Росії з зернової угоди, з українських портів вийшли 100 суден.



Реклама: