Україна готова додатково виводити до 1,5 млн тонн чавуну та залізної руди на ринок ЄС замість РФ 

Четвер, 16 листопада 2023, 19:28 -
 

Україна має можливості до експортозаміщення російських постачань чавуну та залізної руди на європейському ринку. 

Про це йдеться в дослідженні "Огляд санкційних обмежень щодо російського чавуну та руд чорних металів", передає пресслужба Міністерства економіки. 

Росія нині посідає друге місце в світі за експортом чавуну та дев’яте місце за обсягом експорту залізних руд.

Попри це, Європейський Союз утримався від запровадження санкцій щодо імпорту цих категорій. Однак такі санкції можуть як стати додатковими можливостями для українських виробників, так і внести ще більшу нестабільність для російської економіки, наголосили у відомстві. 

Реклама:

"Станом на вересень 2023 року в Україні простоюють п'ять доменних печей загальною потужністю близько 6-7 млн тонн. Зараз вони працюють на знижених потужностях, приблизно на 50%. Згідно з даними за січень-липень 2023 року, цього року Україна може збільшити експорт чавуну приблизно до 1,5 млн тонн", – розповів заступник міністра економіки Олексій Соболев.

Митні тарифи на залізну руду та чавун вже введені в США та Великій Британії. Сполучене Королівство встановило митний тариф 35%, що призвело до зменшення імпорту російського чавуну та залізної руди на 51,8 млн дол у 2022 році порівняно з 2021 роком. 

США також запровадили низку додаткових мит, а у 2023 році припинили імпорт чавуну з Росії. 

Реклама:

Нагадаємо: 

Міністерство сільського господарства і добробуту фермерів Індії включило Україну до переліку країн, які не обробляють зернові фумігантами з метилбромідом, і таким чином звільнило українських експортерів від сплати додаткової пені.







Реклама: