Стартували навчання з подолання можливого теракту на ЗАЕС: відпрацьовуються кілька сценаріїв

Четвер, 29 червня 2023, 10:30 -

Сьогодні, 29 червня, на території чотирьох областей стартували масштабні навчання з подолання наслідків можливого теракту на ЗАЕС, під час яких буде опрацьовано кілька сценаріїв.

Про це повідомляє Міністерство енергетики.

"Заходи проходять на території Запорізької, Дніпропетровської, Миколаївської та Херсонської областей", - йдеться в повідомленні.

У Міненерго наголошують, що заходи мають навчальний характер, і просять дотримуватися спокою у тих регіонах, де відбувається тренування.

Реклама:

Повідомляється, що експертами НАЕК "Енергоатом" було розроблено кілька сценаріїв можливого розвитку подій на ЗАЕС, які будуть відпрацьовані під час навчань.

"Головне завдання навчань - відпрацювати протоколи спільних дій усіх відповідних служб для оперативного реагування та мінімізації наслідків у разі можливого теракту на ЗАЕС", - зазначив міністр енергетики України Герман Галущенко.

До навчань залучено відповідні служби центрального, регіонального та місцевого значення, зокрема, представники Миколаївської, Херсонської, Дніпропетровської обласних військових адміністрацій, а також Запорізької ОДА.

Реклама:

Навчання контролюють міністри - енергетики України Герман Галущенко, внутрішніх справ України Ігор Клименко, голова Державної служби України з надзвичайних ситуацій Сергій Крук, президент НАЕК "Енергоатом" Петро Котін, голова Держінспекції ядерного регулювання України Олег Коріков, заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Підсумки масштабних тренувань будуть підбиті завтра.

Нагадуємо:

Раніше повідомлялося, що під час навчань будуть, зокрема, перекриті дороги та розгорнуті санітарні блокпости.

Рішення про проведення заходів з підготовки усіх служб було ухвалене напередодні під час засідання кризового штабу.

Як пояснював міністр енергетики Герман Галущенко, один із блоків ЗАЕС продовжує працювати у режимі "гарячого зупину", окупанти свідомо блокують його переведення в режим холодного зупину. Це значно підвищує ризик терористичної загрози на ядерному об’єкті.

З 23 червня в Україні розпочали роботу штаби, які розгорнуто на випадок теракту Росії на Запорізькій атомній електростанції. До роботи штабів залучені енергетики, представники ДСНС, поліція, медики. Йдеться про 200-кілометрову зону навколо ЗАЕС.

Реклама: