ЄС хоче запровадити санкції проти низки компаній з Китаю, які допомагають РФ – ЗМІ

Понеділок, 8 травня 2023, 20:49 -

Євросоюз вперше запропонував запровадити санкції проти декількох китайських компаній в рамках боротьби з компаніями, що постачають РФ заборонені товари і технології, які агресор використовує у війні проти України.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на документи в розпорядженні редакції.

Згідно цих документів, Єврокомісія звернулася до держав-членів з проханням включити до списку ще близько 35 компаній, зокрема, в материковому Китаї і Гонконгу, а також компанії в Узбекистані, Вірменії та Об'єднаних Арабських Еміратах.

ЄК переконана, що ці компанії "безпосередньо підтримують військово-промисловий комплекс Росії в її агресивній війні проти України". Єврокомісія закликає до більш жорстких експортних обмежень щодо товарів і технологій подвійного призначення, а також позицій, які можуть сприяти технологічному оснащенню російської "оборонки".

Реклама:

До санкційного списку увійшли кілька іранських фірм, які були об'єктами попередніх раундів санкцій за виробництво і постачання безпілотників до Москви, а також сотні російських компаній. Зазначається, що китайські компанії додаються до списку вперше.

Пропонується включити також компанії в третіх країнах, які залучені до обходу торговельних обмежень Росією, а також деякі російські організації, які беруть участь у розробці, виробництві та постачанні електронних компонентів для російського військово-промислового комплексу".

Щодо компаній з Китаю, їх всього вісім: Sinno Electronics Co. Ltd., 3HC Semiconductors Co Ltd., Sigma Technology Ltd., King-Pai Technology Co, Ltd., Asia Pacific Links Ltd., Tordan Industry Limited, Alpha Trading Investments Limited, Allparts Trading Co., Ltd.

Реклама:

Речник Міністерства закордонних справ Китаю Ван Веньбінь заявив, що такі дії ЄС, якщо вони справдяться, "серйозно підірвуть взаємну довіру і співпрацю між Китаєм і ЄС, а також поглиблять розкол і конфронтацію в світі". Він пригрозив, що в такому разі Китай "вживатиме рішучих заходів для захисту наших легітимних і законних інтересів".

Деякі з цих компаній, нагадує видання, раніше потрапили під санкції США за постачання заборонених технологій та електроніки для російського військово-промислового комплексу.

Реклама: