Банк Англії планує відхилити заявку Revolut на отримання банківської ліцензії

П'ятниця, 19 травня 2023, 16:38 -

Банк Англії повідомив Казначейство (Міністерство фінансів), що планує відхилити заявку Revolut (найдорожчої британської фінтех-компанії) на отримання банківської ліцензії через два роки після її подання.

Про це пише The Telegraph.

У березні Управління пруденційного регулювання (PRA), підрозділ Банку, відповідальний за ліцензування, поінформувало уряд, що планує направити Revolut офіційне попередження протягом декількох тижнів, пише газета.

У повідомленні зазначалося, що первинна заявка компанії буде відхилена через занепокоєння щодо її балансу після того, як того ж місяця було оприлюднено аудиторський висновок із застереженнями щодо прострочених рахунків. У Revolut заявили, що занепокоєння аудиторів стосувалися доходів, а не балансу.

Реклама:

"Однак відомо, що попередження не було вручено, і зараз відбуваються термінові переговори за лаштунками з метою врятувати заявку на отримання ліцензії.

Є ознаки того, що уряд дедалі більше розчаровується поведінкою регуляторів по відношенню до компаній у галузях, що розвиваються, що призвело до звинувачень у тому, що Британія розглядається як вороже середовище для підприємців", - йдеться у статті.

Раніше цього тижня канцлер Казначейства Джеремі Хант заявив, що керівники антимонопольних відомств повинні "зрозуміти свою ширшу відповідальність за економічне зростання" після того, як регулятори заблокували поглинання Microsoft компанії Activision Blizzard, яка виробляє відеоігри, вартістю 69 млрд доларів.

Реклама:

Revolut продовжує активно працювати над отриманням банківської ліцензії у Британії.

Високопоставлені джерела, близькі до Revolut, повідомили, що PRA попросило компанію надати пакет звітності з беззастережним аудиторським висновком і спростити структуру акцій до того, як буде видана ліцензія.

Власні аудитори компанії раніше видали аудиторський висновок із застереженнями щодо її звітності, заявивши, що вони не змогли задовольнити свої вимоги щодо "повноти та наявності" майже 500 млн фунтів стерлінгів доходів. Підприємство, яке отримало передбачене законом попереджувальне повідомлення, має до місяця на його оскарження. Після цього надсилається остаточне повідомлення про рішення.

Відмова у видачі ліцензії не вплине на існуючі послуги Revolut. Однак компанія не зможе пропонувати іпотеку та кредити клієнтам з Великої Британії, на яких у 2021 році припадало понад 30 відсотків її доходів. Гроші клієнтів вже захищені завдяки правилам захисту, і це не зміниться.

Revolut, фінансовий "супер-додаток", який включає в себе поточні рахунки, платежі, торгівлю криптовалютою та закордонні витрати, став однією з найцінніших фінтех-фірм у світі та найціннішим технологічним стартапом у Британії на тлі стрімкої глобальної експансії.

Нещодавно, у січні, Джеремі Хант назвав її "яскравим прикладом нашого фінтех-сектору, який є світовим лідером".

Два роки тому вона залучила 800 млн фунтів стерлінгів при рекордній оцінці в 33 млрд доларів. Schroders, один з найбільших інвесторів Revolut, минулого місяця знизив свою оцінку вартості компанії до $18 млрд на тлі загального спаду на ринку.

Раніше цього місяця генеральний директор Revolut Нік Сторонський заявив, що британська бюрократія робить Ббританію непривабливим місцем для ведення бізнесу, і підняв питання про перенесення компанії за кордон, якщо ліцензія не буде надана.

Нагадаємо:

Торік повідомлялось, що фінтех-компанія Revolut, оціночна вартість якої становить приблизно $33 млрд, у 2021 році подала заявку на отримання британської банківської ліцензії, але цей процес затягується на невизначений термін через ймовірні зв’язки стартапу з РФ.

Співзасновник фінтех-компанії Микола Сторонський переїхав із РФ до Лондона в 20 років та заробив там мільярди на створенні свого бізнесу.

Інший співзасновник компанії Влад Яценко - українець. І Яценко, І Сторонський мають британські паспорти, писав Bloomberg.

При цьому, агентство зауважує, що батько Сторонського, Микола Миронович Сторонський, є директором ВАТ "Газпром промгаз", підрозділу російського газового монополіста.

Економічна правда

Реклама: