Українці почали більше витрачати на їжу. Уряд каже, що в ЄС дорожчає ще швидше

Вівторок, 5 квітня 2011, 09:08

За результатами вибіркового обстеження умов життя домогосподарств Києва, у третьому кварталі 2010 року в порівнянні з аналогічним періодом минулого року середньомісячні сукупні витрати одного домогосподарства виросли на 8,4% - до 4723,56 гривень.

Найбільшу частку сукупних витрат, а саме 41%, жителі столиці витрачали на харчування, включаючи харчування поза домом, пише видання "Экономические известия". 

Так, за підрахунками Головного управління статистики у місті Києві, при цьому найбільше коштів йде на м'ясо та м'ясні продукти.

У розрахунку на одне домогосподарство за місяць сукупні витрати на харчування в третьому кварталі 2010 року становили 1943,82 гривень.

Реклама:

На одного члена сім'ї - 756,35 гривень. Вартість харчування на добу для однієї людини склала в третьому кварталі 2010 році 24,7 гривні, тоді як у той же період 2009 року - 23,3 гривні.

Згідно з розрахунками, в середньому за місяць одна людина споживала у минулому році хліба і хлібних продуктів 6,3 кг на суму 192,37 гривні, риби і рибопродуктів - 1,6 кг на 116,88 гривень, олії та інших рослинних жирів - 1,5 кг на 111,35 гривень, м'яса, м'ясопродуктів та сала - 5,5 кг на 462,81 гривні.

Також один киянин витрачає на місяць 218,31 гривень на молоко та сир. А на овочі 161,21 гривні. Харчування поза домом обходиться йому в 130,71 гривень.

Збільшення частки витрат на продукти харчування обумовлено як зростанням, часом необгрунтованим, цін на них, так і загальносвітовими тенденціями.

Як пояснює віце-прем'єр-міністр України - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко, зростання цін на продукти харчування відбувається через зростання цін на продовольчі товари на світовому ринку, який цього року досяг 25%.

За його словами, уряд обговорює ціни на гречку, на борошно, займається адміністративним втручанням в економіку, що навіть для інших країн нехарактерно.

"Однак нам вдалося це зробити, не найкраще досягнення, але за останні 5 років це найнижча інфляція в Україні в рік такий, коли всіх нас трясло», - вважає міністр соціальної політики.

За минулий рік стало простіше змусити себе сісти на дієту. Адже молочні продукти подорожчали вдвічі, на 20% -40% зросли ціни на чай, овочі, алкоголь і кондитерку.

Однак, сита Європа стала витрачати на їжу більше, ніж Україні. Принаймні так стверджує прем'єр-міністр Микола Азаров. За словами чиновника, за рік у країнах Східної Європи вартість хліба і молока зросла більш ніж на 20%.

"Навіть в стабільній Німеччині ціна хліба зросла на небачені 10%, вершкове масло у Франції з липня подорожчало майже на 30%, а цукор у Польщі буквально днями подорожчав удвічі", - сказав він.

Тобто зазор для спекулянтів ще є - є куди рости. Що ж стосується рішення проблеми, то тут було вирішено приборкати зростаючі ціни: на товари, що підлягають державному регулюванню, встановлені граничні торговельні націнки від 10% до 20% залежно від продукту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: