У НБУ розповіли про вплив падіння курсу гривні на інфляцію

Четвер, 20 січня 2022, 16:00
 
фото: нбу

У НБУ прогнозують, що інфляція буде протягом наступних місяців приблизно на поточному рівні.

Про це під час брифінгу заявив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук, відповідаючи на питання, як падіння курсу гривні вплине на інфляцію.

"Курсовий канал є найбільш потужним каналом монетарної трансмісії в Україні. І те, що відбувається останніми місяцями на валютному ринку - послаблення гривні - воно відображатиметься в цінах українських товарів.

Цей фактор ми враховували в наших прогнозах, враховували, що інфляція буде протягом наступних місяців приблизно на поточному рівні, але не так гальмуватиме, як ми припускали раніше. Тому, власне, поточне підвищення ставки є у тому числі реакцією НБУ на такі події", - сказав Ніколайчук.

Реклама:

Читайте також: Курс на дно? Що чекає гривню у 2022 році

Нагадуємо:

Національний банк ухвалив рішення підняти облікову ставки на 1 в.п. до 10% - НБУ продовжуватиме цикл посилення монетарної політики й готовий діяти рішуче в разі подальшої реалізації проінфляційних чинників.

Як розповіли ЕП у Національному банку, головною причиною виникнення перекосів між попитом та пропозицією валюти у січні був психологічний чинник, пов’язаний із геополітичними подіями довкола України та реакцією на них учасників ринку.

Від початку місяця курс ослаб на понад одну гривню за долар.

Психологічний фактор на тлі загрози з боку РФ впливає не лише на курс. ЕП детально розповідала про це: Українські активи та гривня стрімко падають на тлі загрози РФ: які наслідки?

За 2021 рік ціни в Україні зросли на 10%, найбільше – на газ та електроенергію, а також на продукти харчування.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: