У Тимошенко кажуть, що в кризі винні розвинені країни

Середа, 5 серпня 2009, 15:05

Депутат Верховної ради від фракції БЮТ, член парламентського комітету з питань фінансів і банківської діяльності Олександр Шепелев вважає основною причиною фінансово-економічної кризи політику штучного стимулювання попиту за рахунок емісії, яку проводить низка розвинених країн.

Про це ідеться у повідомленні прес-служби депутата.

"Головною причиною нинішньої світової економічної кризи є політика штучного, за рахунок емісії, стимулювання сукупного попиту, насамперед попиту домогосподарств, яка проводиться в багатьох розвинених країнах протягом більш як чверть століття", - зазначив Шепелев.

Він додав, що в рамках нормального розвитку економіки домогосподарства не можуть споживати набагато більше, ніж становлять їх реальні доходи, що складаються із заробітної плати й доходів від раніше зроблених нагромаджень.

Реклама:

"Але якщо ви почнете давати їм кредити, то вони на якийсь час можуть підняти рівень своїх видатків до того часу, поки нові кредити перевищують виплати з накопичених боргів. Після чого, природно, значна частина поточних надходжень буде направлятися домогосподарствами на погашення боргів, тобто рівень споживання скоротиться порівняно із потенційними середніми значеннями. Іншими словами, кредитне стимулювання попиту - це проїдання майбутнього споживання", - вважає депутат.

Ключовим фактором початку нинішньої кризи, на думку Шепелева, став початок падіння сукупного попиту домогосподарств.

"Статися це могло або за рахунок обвалу великої фінансової бульбашки, на кшталт бульбашки нерухомості, або за рахунок зростання споживчої інфляції в рамках більш-менш спокійного розвитку подій. Так вийшло, що спрацював саме перший варіант", - резюмував депутат.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: