Думка експерта: Продаж обленерго – це агонія держави

Четвер, 30 липня 2009, 17:15 -

Кабінет міністрів ухвалив рішення щодо приватизації 15 контрольних пакетів енергопостачальних компаній (обленерго), переданих до статутного фонду Національної акціонерної компанії "Енергетична компанія України".

Директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін в коментарі "Економічній правді" сказав, що рішення уряду з приводу продажу обленерго є незаконним.

"На мою думку, це незаконне рішення. Аналогічне рішення вже було прийняте по Одеському припортовому заводу. А товариша Парфененко треба притягнути до кримінальної відповідальності (Дмитро Парфененко -  в. о. голови ФДМ) разом з тими членами уряду, які за це проголосували", - зазначив він.

Директор ІТС наголосив, що продаж обленерго є спробою уряду "врятувати" державну казну.

Реклама:

"Це рішення - це агонія, оскільки державна казна порожня. Кожного ранку в Держказначействі збирається не більше 180 мільйонів гривень, отже фактично є внутрішній дефолт. Тому вони (уряд) готові на будь-які заходи", - стверджує експерт.

За словами Соскіна, обленерго сьогодні нікому не потрібні, але при цьому він наголосив, що скористатися із пропозицією щодо продажу обленерго можуть "російські кримінальні гроші".

Він вважає, що вартість цих об'єктів буде занижена втричі у порівняні з ціною 2007 року. Крім того, значний вплив матиме девальвація національної валюти, каже експерт

Взагалі, він підкреслив, обленерго мають знаходитися в комунальній власності й "ніяким чином не повинні належати приватному бізнесу".

"Це повинна бути власність громад, так як у Австрії, наприклад, та в інших цивілізованих країнах", - заявив Соскін.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: