Росія планує замінувати зерновий коридор - розвідка Британії

Четвер, 5 жовтня 2023, 16:06 -

Розвідка Великої Британії офіційно попередила про намір Кремля заблокувати мінами судноплавство з України у Чорному морі.

Про це йдеться у заяві міністерства закордонних справ Великобританії.

"Росія хоче уникнути відкритого затоплення цивільних суден, натомість "фальшиво звинувачуватиме" Україну в будь-яких атаках на цивільні судна в Чорному морі", – вказали у британському МЗС.

Зазначається, що розсекречені дані свідчать про те, що Росія може продовжувати націлюватися на цивільне судноплавство в Чорному морі, в тому числі встановлювати морські міни на підходах до українських портів.

Реклама:

Велика Британія вважає, що стримання експорту українського зерна дозволило б Росії тиснути на українську економіку.

Наголошується, що Велика Британія оприлюднила інформацію про замінування, щоб запобігти будь-якому такому інциденту.

"Ми прагнемо забезпечити, щоб Україна могла продовжувати експортувати свою сільськогосподарську продукцію усіма відповідними маршрутами, включаючи "гуманітарний коридор", сухопутним транспортом і через Дунай", – йдеться в заяві.

Реклама:

Як зазначається, Велика Британія задіяла засоби розвідки, спостереження та зондування для моніторингу російської діяльності в Чорному морі. Ці можливості допоможуть визначити та викривати будь-які подальші напади Росії на цивільне судно або інфраструктуру.

"Світ спостерігає – і ми бачимо наскрізь цинічні спроби Росії звинуватити Україну у своїх нападах. Ми та наші союзники виступаємо разом проти Путіна та його спроб завдати шкоди Україні та, таким чином, зашкодити решті світу", – заявив британський міністр закордонних справ Джеймс Клеверлі.

У МЗС також зауважили, що після виходу з Чорноморської зернової ініціативи Росія пошкодила 130 об’єктів портової інфраструктури в Одесі, Чорноморську та Рені. І знищила майже 300 000 тонн зерна, якого було б достатньо, щоб прогодувати понад 1,3 мільйона людей протягом року".

Нагадуємо:

Усі три чорноморські порти України, всупереч погрозам Росії обстрілювати судна, що прямують до українських портів, відновили приймання суден для експорту зерна.

Також, міжнародні страхові компанії почали відновлювати покриття страхових ризиків.

Реклама: