Збитки ФРС перевищили 100 мільярдів доларів через зростання процентних витрат

Субота, 16 вересня 2023, 15:04 -

Збитки Федеральної резервної системи США (ФРС) перевищили позначку в 100 млрд доларів, свідчать дані регулятора, і можуть подвоїтись до 2025 року.

Про це пише Reuters.

Зазначається, що ФРС продовжує виплачувати більше відсоткових витрат, ніж отримує від відсотків, які вона заробляє на облігаціях, якими володіє, і від послуг, які надає фінансовому сектору. 

Попри те, що існує значна невизначеність щодо того, як все це розвиватиметься, деякі спостерігачі вважають, що збитки ФРС, які почалися рік тому, можуть зрештою подвоїтися, перш ніж зменшитися.

Реклама:

За словами колишнього співробітника ФРС Вільяма Інгліша, "пікові" втрати можуть становити близько 200 млрд дол до 2025 року. 

"ФРС фіксує свої збитки в так званих відкладених активах - бухгалтерському показнику, який показує, що в кінцевому підсумку доведеться покрити в майбутньому, перш ніж вона зможе повернутися до своєї звичайної практики повернення прибутків до Казначейства", – йдеться в повідомленні. 

Втрата грошей для ФРС дуже рідкісне явище. Але при цьому центральний банк неодноразово попереджав, що така ситуація жодним чином не впливає на його здатність проводити монетарну політику і досягати поставлених цілей.

Реклама:

Додається, що збитковість ФРС не стала несподіванкою, враховуючи її агресивну кампанію з підвищення процентних ставок, завдяки якій базова процентна ставка піднялася з майже нульового рівня в березні 2022 року до 5,25%-5,50%. 

Нагадаємо: 

Федеральна резервна система США (ФРС) за підсумками дводенного засідання очікувано підвищила ключову ставку на 25 б.п. - до 5,25 - 5,5%, це найвища ставка за останні 22 роки.

Реклама: