У Мінагрополітики підрахували, скільки пшениці цьогорічного врожаю Україна зможе експортувати

Четвер, 24 серпня 2023, 12:23 -

Пшениці для експорту в України у 2023/2024 маркетинговому році буде не менше, ніж у минулому сезоні.

Такий прогноз дають в Мінагрополітики.

Як зазначив в ефірі марафону "Єдині новини" міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський, всупереч скороченню на 20% виробничих площ, на яких вирощують сільгоспкультури, через окупацію низки областей, сприятливі погодні умови дадуть змогу аграріям зібрати й експортувати пшениці не менше, ніж у минулому сезоні.

"Перехідні залишки врожаю сільгоспкультур у 2023 році приблизно вп'ятеро менші, ніж у сезоні-2022, коли станом на середину літа в країні перебувало 27 млн тонн агропродукції", - сказав він.

Реклама:

Оцінюючи перспективи врожаю-2023, міністр зазначив, що поточного сезону під сільгоспкультури відведено на 20% менше виробничих площ, ніж довоєнного 2021 року, за рахунок площ на Донбасі, Запоріжжі та на півдні країни, які наразі перебувають під окупацією. Він також уточнив, що під час осінньої посівної кампанії 2022 року було посіяно озимих культур на 25% менше, ніж 2021 року.

Водночас завдяки погоді на цих площах було отримано суттєво більший урожай.

"Була не різка зима, не було різких перепадів температури, було достатньо вологості, що і стало причиною збільшення врожаю. Аграріям було складно - вони економили на насінні, гербіцидах, добривах. Але один фактор компенсував інший", - пояснив Сольський.

Реклама:

Однак говорячи про врожай ярих культур у поточному сезоні, міністр наголосив, що сукупність природно-кліматичних чинників, зокрема вологе літо та середні температури, позначилися на якості зерна, яка буде гіршою, ніж минулого сезону.

"У нас менше продовольчої пшениці, більше фуражної. Але це стандартна ситуація для України, коли сезон залежить насамперед від погодних умов", - розповів глава аграрного відомства.

За його інформацією, у тоннажі пшениці для експорту в України у 2023/2024 маркетинговому році буде не менше, ніж минулого сезону.

Міністр також повідомив, що у середньому сільське господарство з моменту, коли нормально запрацював "зерновий коридор", приносило приблизно USD2 млрд щомісяця.

Реклама: