Рада прийняла законопроєкт про ГМО

Середа, 23 серпня 2023, 18:10 -

Верховна Рада на засіданні в середу, 23 серпня, ухвалила в цілому законопроєкт №5839 "Про державне регулювання генетично-інженерної діяльності та державний контроль за обігом генетично модифікованих організмів і генетично модифікованої продукції для забезпечення продовольчої безпеки".

Про це повідомив перший заступник голови податкового комітету ВРУ Ярослав Железняк.

За відповідний проєкт закону проголосували 276 народних депутатів.

Згідно з пояснювальною запискою, документ визначає правові та організаційні засади державного регулювання генетично-інженерної діяльності, забезпечення продовольчої безпеки держави шляхом здійснення державного контролю за використанням генетично модифікованих організмів і обігом генетично модифікованої продукції.

Реклама:

Також у ньому визначаються терміни "генетично модифікований організм", "генетично модифікована продукція", "ГМ-продукція як харчовий продукт", запроваджується державна реєстрація ГМО тощо.

У поправках до документу, які були внесені перед другим читанням, забороняється вирощування та ввезення ГМ-кукурудзи, а також вирощування протягом п'яти років ГМ цукрових буряків і ріпаку.

Крім цього законопроєкт:

Реклама:
  • удосконалює систему оцінювання ризиків ГМО щодо можливого впливу на здоров'я людини та довкілля; 
  • запроваджує європейські механізми державної реєстрації ГМО; 
  • удосконалює вимоги до маркування ГМ-продукції та запроваджує правила щодо її простежуваності; 
  • посилює держконтроль у сфері поводження з ГМО;
  • встановлює відповідальність за порушення законодавства в цій сфері.

Прийняття закону є виконанням одного з зобов’язань України за Угодою про асоціацію з ЄС. Він має сприяти детінізації ринку обігу ГМО та створенню прозорих правил для ведення бізнесу, пов’язаного з ГМО.

Реклама: