Депутати дозволили вагітним жінкам працювати до самих пологів

Четвер, 13 липня 2023, 16:12 -

Український парламент дозволив жінкам йти у відпустку у зв'язку з вагітністю пізніше, ніж за 70 днів до прогнозованої дати пологів.

Це передбачає ухвалений законопроєкт №9271, повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Закон визначає право жінок, які працюють, у разі відсутності медичних протипоказань за власним бажанням розпочинати відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами пізніше, ніж за 70 (90) днів до очікуваної дати пологів. А фактично - працювати до самих пологів.

"За бажанням жінки та у разі відсутності медичних протипоказань, частина відпустки тривалістю 70 календарних днів, передбачена до пологів, може бути перенесена та використана жінкою частково або повністю після пологів", - зазначається в законі.

Реклама:

При цьому загальна тривалість відпустки не зміниться. 

Наприклад, жінка зможе використати 20 днів відпустки до очікуваної дати пологів і 106 днів - після, а загальна тривалість відпустки залишиться незмінною - 126 днів.

У разі якщо жінка не хоче розпочинати цю відпустку пізніше або ж є медичні протипоказання, законопроєкт передбачає можливість залишити чинним нинішній "стандартний" розподіл днів відпустки до та після пологів.

Реклама:

У пояснювальній записці до проєкту зазначається, що такий підхід сприятиме врахуванню позиції та інтересів жінок, вагітність яких протікає без ускладнень і які хочуть продовжувати реалізовувати своє право на працю та присвячувати свій час професійному розвитку до пологів, а після народження дитини мати більше часу для її відновлення.

Нагадуємо: 

На сьогодні в Україні жінки не мають можливості змінити дату так званої "декретної відпустки". Крім того, якщо жінка не використала частину зазначеної відпустки до пологів, невикористані дні не можуть бути перенесені та використані нею після.

Реклама: