Конкурсна комісія визначила, хто очолить АРМА. В TI уже ставлять хрест на установі

Середа, 28 червня 2023, 19:38 -
 
Олена Дума
Укрінформ

Конкурс з відбору Голови Нацагентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) виграла ексзаступниця голови Чернігівської ОДА Олена Дума, проте цей вибір вже викликав різко негативну реакцію в експертної спільноти. 

Про рішення конкурсної комісії повідомляє Transparency International Ukraine.

"Олена Дума виграла конкурс з відбору Голови АРМА. За це рішення проголосували 6 із 8-ми членів конкурсної комісії", - йдеться в повідомленні.

Оновлено:

Реклама:

Водночас перемога Олени Думи вже викликала негативну реакцію в експертному середовищі.

"Призначення Олени Думи може поставити хрест на АРМА", - на цьому наголошує Transparency International Ukraine.

На думку антикорупційників, призначення Думи несе великі репутаційні ризики для країни й для роботи незалежної та ефективної діяльності антикорупційної екосистеми та органів правопорядку.

Реклама:

"Олена Дума має понад 22 роки стажу в державних органах, а також протягом цього часу була дуже активною в антикорупційних та профспілкових організаціях, організовувала та брала участь у різних мітингах. Досвід Олени Думи не повʼязаний з роботою у сфері, дотичній до кримінальної юстиції, а також не повʼязаний з управлінням чи розшуком активів. А це викликає сумніви", - йдеться в повідомленні

Також вказується на наявність тісних політичних зв’язків переможниці.

"У 2019 році Дума брала безпосередню участь в агітації за одного із кандидатів в президенти України та дискредитації іншого претендента на цю посаду. Це вказує на політичну заангажованість переможниці конкурсу на Голову АРМА, що потенційно може впливати на її роботу на цій посаді", - зазначають в Transparency International.

Крім того, громадські активісти виявили зв’язки Олени Думи з ексголовою СБУ Валентином Наливайченком. Свого часу очільницею Чернігівської облдержадміністрації була Анна Коваленко, яка, до того ж є співзасновницею ГО "Антикорупційний рух В. Наливайченка". Саме її заступницею працювала Олена Дума.

"Ймовірні ділові контакти з держзрадниками та підозрюваними у співпраці з Росією", - зазначає Transparency International. 

Так, серед громадської спільноти існують припущення про контакти Олени Думи з екскерівником кримського управління СБУ, підозрюваним у держзраді Олегом Кулінічем. Зокрема, йшли розмови, що Дума просувала інтереси потенційного держзрадника Кулініча на Чернігівщині, хоча жодного кримінального провадження стосовно її залучення наразі не зареєстровано.

"Але найбільший маркер, який вказує на заангажованість майбутньої очільниці Агентства, — це участь у 2019 році у спільній пресконференції з Семом Кісліним — фінансовим донором Рудольфа Джуліані. Тобто 4 роки тому майбутня очільниця АРМА брала безпосередню участь у спробах дискредитації своєї країни та нинішнього президента США, який зі свого боку всіляко підтримує нашу країну і в протистоянні російській агресії, і в антикорупційному поступі", - наголошують в Transparency International.

"Transparency International Ukraine закликає членів Кабінету Міністрів не голосувати за призначення переможниці конкурсу на цю надважливу для країни посаду", - йдеться в повідомленні.

"Жахливою новиною" назвала цей вибір конкурсної комісії й журналіст-розслідувач Любов Величко.

"Головою Національного агентства із розшуку і менеджменту активів (АРМА) обрали Олену Думу - одну із найбільш недоброчесних кандидатів. Чи зможе Дума із її бекграундом стати сумлінним та ефективним управлінцем? Не думаю. Для цього потрібні 1) відповідні знання, 2) досвід, 3) доброчесність", - заявила Величко, і закликала уважно вивчити біографію переможниці.

На думку Величко, викликає сумнів, що Думі вдавалося суміщати керівництво та участь у діяльності громадських організацій з державною службою..

"Передчуття у мене зараз погані. Буду уважно стежити й висвітлювати діяльність АРМА і надалі", - зазначила журналістка.

Карьєра:

  • Олена Дума розпочала юридичну кар'єру з 2000 року.
  • З 2000 року – працювала в Апараті Верховної Ради України, Комітет ВРУ з прав людини за сумісництвом до 2006 року.
  • У 2006 році – прийняла присягу держслужбовця у Кабінеті Міністрів України.
  • З серпня 2006 по грудень 2007 року працює в державній службі в Кабінеті Міністрів України на посаді радника Міністра зв'язків з Верховною Радою та іншими органами держвлади .
  • З січня 2008 року по червень 2010 року – радник Міністра охорони навколишнього природного середовища України, очолювала юридичний департамент. Координувала діяльність Державного комітету земельних ресурсів, член Колегії Держкомзему.
  • З вересня 2010 року до лютого 2011 року – керівник управління зі зв'язків з Верховною Радою України та координації законотворчої роботи Міністерства аграрної політики та продовольства України.
  • Червень 2011 року – помічник-консультант народного депутата України.
  • З липня до грудня 2011 року – заступник директора Виконавчої Дирекції Київського міського відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.
  • З грудня 2011 року по квітень 2015 року – Міністерство юстиції України, Державна реєстраційна служба України. Департамент державної реєстрації речових прав на нерухоме майно.
  • Заступник директора Департаменту із функціями створення системи державної реєстрації прав та Державного реєстру прав на нерухоме майно за стандартами країн ЄС. Після створення – заступник директора Департаменту з функціями контролю за дотриманням законодавства у сфері державної реєстрації прав на нерухоме майно.
  • З квітня 2015 року по жовтень 2019 року – керівник служби Міністра екології та природних ресурсів, директор Департаменту управління державним майном Міністерства екології та природних ресурсів України.
  • З січня 2020 року – призначена на посаду директора Фонду соціального страхування України, яка обіймала до травня 2020 року.
  • З лютого по жовтень 2021 року – обіймала посаду заступника голови Чернігівської обласної державної адміністрації. Керувала п'ятьма напрямками і здійснювала координацію Департаментів соціального захисту населення; культури та туризму; сім'ї, молоді та спорту; Управління містобудування та архітектури; координувала Службу у справах захисту дітей Чернігівської ОДА, Держпраці, Держгеокадастру та Держархів області.
  • З грудня 2022 року – бере участь у конкурсі на посаду голови АРМА.

Як стверджують ЗМІ, Олена Дума як викривач корупції викрила масштабні корупційні правопорушення у Фонді соціального страхування. Внесла низку відповідних заяв до СБУ, ГПУ, НАБУ, ДБР, НПУ щодо посадових та причетних осіб за злочини проти держави, розкрадання та присвоєння майна. Оскаржила та виграла справу про незаконне звільнення правлінням ФССУ .

Громадська діяльність:

  • З вересня 2015 року Олена Дума – Голова Всеукраїнської профспілки "Рідна земля".
  • З грудня 2017 року – Керівник (співзасновник та заступник голови) Федерації профспілок України "Профспілковий наступ".
  • З 2019 року – член Ради голів Всеукраїнської профспілки учасників бойових дій, волонтерів, ветеранів та членів їхніх сімей.
  • Лідер та організатор мітингів проти корупції, зловживань та злочинів вищих посадових осіб держави у період 2015-2019 років, із внесенням заяв до правоохоронних органів та вимогами притягнути винних до відповідальності.
  • У 2019 році створила Центр протидії фальсифікації президентських виборів "Мій вибір" за участю та співпраці з профспілковими, антикорупційними платформами та міжнародними спостерігачами .

Нагадуємо:

У серпні 2021 року обовʼязки голови АРМА почав виконувати Дмитро Жоравович. Це сталося після того, як його попередник у статусі "в.о." Віталій Сигидин отримав підозру у привласненні 400 тис дол.

У серпні 2022 року конкурсна комісія не змогла обрати претендента на посаду голови АРМА.

31 березня 2022 року конкурсна комісія оголосила імена кандидатів на посаду голови АРМА, які за результатами тестування пройшли до наступних етапів конкурсу.

Олена Дума тоді увійшла до трійки лідерів, набравши 80 балів. Стільки ж балів набрав тимчасово виконуючий обов'язки голови АРМА Дмитро Жоравович. Крім того, 80 балів набрав адвокат, який до 21 жовтня 2022 року був керівником Департаменту управління корпоративних прав ФДМУ, Костянтин Ткаченко.

Реклама: