Прокуратура потребує допомоги експертів для визначення шкоди від обстрілів нафтобаз

Середа, 14 червня 2023, 17:46

Українські правоохоронці потребують допомоги в проведенні низки спеціалізованих досліджень для встановлення ступеня забруднення підземних вод унаслідок ворожих обстрілів нафтобаз на території України.

Про це заявляють в Офісі генерального прокурора.

"Для цього потрібно виконати бурові роботи із застосуванням спецтехніки та обладнання", - уточнюється в повідомленні.

В Офісі генпрокурора вже розглядають можливість долучення французьких експертів для розслідування ракетних атак по українських нафтобазах та встановлення збитків для довкілля.

Реклама:

Згідно з повідомленням, заступниця генпрокурора Вікторія Літвінова зустрілася з представниками Національної жандармерії Франції, які перебувають в Україні.

"Обговорили документування ракетних атак по українських нафтобазах, що завдають жахливих наслідків для довкілля. Цинічні обстріли збройних сил Росії розслідуються як екоцид та порушення законів і звичаї війни", - йдеться в повідомленні.

Як зазначають у Генпрокуратурі, удари країни-агресора по об'єктах підвищеної небезпеки призводять до забруднення атмосферного повітря, ґрунту та підземних вод.

Реклама:

Заступник генпрокурора повідомила, що наразі задокументовано понад 25 ракетних обстрілів нафтобаз на території України. Лише за минулий тиждень додалося два напади на такі об'єкти - на території Харківської області.

"Сьогодні ми маємо довести усьому світу довготривалі, широкомасштабні та серйозні наслідки збройної агресії Росії для довкілля. Потрапляння важких металів в підземні води завдає шкоди цілому регіону і впливає на здоров’я людей", - наголосила Літвінова.

Нагадуємо:

Російські окупанти атакують в Україні не лише нафтобази, а й нафтопереробні підприємства. Зокрема, в Україні були зруйновані ракетними ударами усі найбільші НПЗ. 

Реклама: