Росія припинила постачання нафти до Польщі трубопроводом "Дружба"

Субота, 25 лютого 2023, 16:22 -

Найбільша польська нафтова компанія PKN Orlen SA припинила отримувати нафту через нафтопровід "Дружба" з Росії. 

Про це повідомив головний виконавчий директор Даніель Обайтек у Twitter.

Він зазначив, що лише 10% сировини було з Росії, які компанія планує замінити іншими поставками. 

Orlen заявила, що припинення поставок не вплине на споживачів, до якого, за її словами, вона підготувалася. Компанія не назвала причину ситуації, що склалася. 

Реклама:

Припинення поставок за контрактом Orlen з "Транснєфть" є віддзеркаленням аналогічного кроку "Газпрому", який несподівано припинив постачання природного газу до Польщі у квітні минулого року.

Реклама:

Раніше Orlen заявляв, що не буде продовжувати контракт на постачання російської нафти, який закінчується у січні 2023 року. 

Довідка: "Дружба" є одним із найбільших нафтопроводів у світі, довжиною близько 5500 км. Він бере початок в м. Альметьєвск (Республіка Татарстан, Росія), після чого проходить через Самару (РФ) і Брянськ (РФ) до Мозиря (Білорусь).

У Мозирі "труба" ділиться на південну гілку, яка проходить через Україну і веде до Чехії, Словаччини та Угорщини, і північну гілку – до Польщі та Німеччини.

 

Нагадаємо:

Польська нафтопереробна компанія PKN Orlen уклала 20-річний контракт на імпорт американського газу з американською Sempra Infrastructure - узгоджений обсяг поставок покриває близько 10% поточного річного попиту на газ польських споживачів.



Реклама: