У Франції почався загальнонаціональний страйк проти пенсійної реформи

Четвер, 19 січня 2023, 14:59 -

У Франції почався загальнонаціональний страйк проти пенсійної реформи, яка передбачає підвищення пенсійного віку.

Про це повідомляє Associated Press, пише "Європейська правда". 

По всій території країни очікується понад 200 демонстрацій, у найбільшій - у Парижі - братимуть участь усі найбільші профспілки. У частині міст демонстрації вже рушили вулицями, у Парижі початок планувався на 14-00.

До страйку долучилися залізничники, енергетики, вчителі й вихователі дитсадків, студенти і навіть профспілка поліції. 

Реклама:

Залізничний оператор SNCF повідомив, що скасовані більшість залізничних рейсів далекого прямування; скасувалися близько 20% рейсів з паризького аеропорту Орлі. 

Запропонована реформа передбачає підвищення пенсійного віку з 62 до 24 років. Уряд наполягає, що це єдиний спосіб забезпечити життєздатність чинної системи з огляду на старіння населення та продовження середньої тривалості життя. 

Профспілки обурюються, що це підриває законні права працівників, та пропонують замість підвищення пенсійного віку додатковий податок на багатство чи збільшення внесків від роботодавців, які йдуть на фінансування пенсій. Соцопитування засвідчують, що більшість французів невдоволені підвищенням пенсійного віку.

Реклама:

Міністр праці Олів’є Дюссо заявив, що в уряді розуміють невдоволення, але закликав протестувати так, щоб не блокувати економічне життя країни. За його словами, уряд вирішив зупинитися на підвищенні пенсійного віку через те, що збільшення оподаткування зашкодить економіці, а якщо не підвищувати пенсійний вік і не підвищувати податки - доведеться знижувати пенсію. 

Офіційно презентувати законопроєкт щодо пенсійної реформи мають у понеділок, у парламент його передадуть в лютому. Страйки і протести, вочевидь, триватимуть протягом всього цього часу.

Президент Еммануель Макрон намагався почати пенсійну реформу ще у 2019-2020 році, але її відклали через епідемію коронавірусу. 

Європейська правда

Реклама: