Борги підприємств Міноборони перетнули позначку в 715 мільйонів

Вівторок, 15 червня 2021, 15:10
 

Загальна кредиторська заборгованість державних підприємств, якими управляє Міністерство оборони, у 2020 році сягнула позначки в 715,6 млн грн.

Про це повідомляє проєкт "Марлін" з посиланням на лист Міноборони щодо ефективності управління власними державними підприємствами.

Зазначається, що серед найбільших боржників підприємства торгівлі, лісгоспи і готелі.

Зокрема, концерн "Військторгсервіс", який надає послуги харчування, на кінець минулого року мав боргів на суму понад 80 млн грн, Івано-Франківський ліспромкомбінат заборгував 48 млн грн, а готель "Козацький", що знаходиться на Майдані Незалежності в Києві, має боргів на понад 10 млн грн.

"При цьому дебіторська заборгованість, тобто борги контрагентів перед підприємствами Міноборони за поставлені товари, роботи чи послуги, складає 199,5 млн грн.

Реклама:

Загалом Мінобороні підпорядковано 111 держпідприємств. Однак, Міністерство оборони України змогло зібрати повноцінні фінансові звіти за минулий рік лише зі 65 державних підприємств. Адже офіційно 40 підприємств перебувають у стані реорганізації або ліквідації", - йдеться у повідомленні.

Із тих підприємств, що надали звітність, прибуток отримали 38 підприємств на суму 14,4 млн грн. Серед найбільш прибуткових:

  • ДП "Чернігівський військовий лісгосп" - 3 млн грн
  • ДП "Монтажник-Україна"- 603 тис грн
  • ДП "Науковий центр" - 312 тис грн
  • ДП "Центральний проектний інститут" - 238 тис грн

Збиток отримали 25 підприємств на суму 47,4 млн грн. Серед найбільш збиткових - Готель "Козацький" - 12,2 млн грн та концерн "Військторгсервіс" - 3,9 млн грн.

У листі щодо ефективності управління державними компаніями, перерахували наступні причини збитковості:

  • Запровадження карантину
  • Відсутність замовлень
  • Нарахування штрафних санкцій за несвоєчасну сплату податків
  • Неліквідність основних фондів
  • Прострочені заборгованості
  • Зростання цін на матеріальні ресурси та енергоносії

"У Міноборони також надали інформацію, яких саме управлінських дій вживають, аби зупинити негативну тенденцію на власних держпідприємства. У відомстві повідомили, що створили постійно діючу комісію з питань нагляду та координації підприємств", - додає "Марлін".

Нагадаємо:

За 2020 рік державні підприємства Міністерства оборони відзвітували про чисті збитки на суму 21,7 мільйона гривень.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: