Товарообіг між Україною та Китаєм може зрости до 20 мільярдів доларів на рік — Кубів

Четвер, 8 листопада 2018, 14:11
 

У найближчі 5 років Україна може збільшити товарообіг з Китаєм до 20 мільярдів доларів на рік.

Про це заявив перший віце-прем’єр-міністр України – міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів після зустрічі з віце-прем’єром держради Китаю Лю Хе у Пекіні, йдеться у повідомленні МЕРТ.

"За 8 місяців 2018 року товарообіг між Україною та Китаєм склав майже 6 млрд доларів і зріс на 21%", - повідомив Кубів.

"У найближчі 5 років можемо збільшити товарообіг до 20 млрд доларів на рік", - стверджує міністр.

Реклама:

Кубів зауважив, що після тривалої перерви у роботі міжурядової комісії зі співробітництва Україна-Китай вдалося відновити її діяльність. Це дало суттєвий позитивний поштовх для активізації співпраці між країнами та нарощування обсягів торгівлі та кооперації між підприємствами Китаю та України.

Кубів розповів, що під час візиту віце-прем’єра держради КНР Ма Кая до Києва у грудні 2017 року було підписано план дій Україна - КНР з реалізації ініціативи спільної побудови "Економічного поясу Великого шовкового шляху" та "Морського шовкового шляху ХХІ ст.", який є конкретною дорожньою картою для ефективної спільної роботи.

Кубів та Хе обговорили співпрацю у рамках ініціативи президента КНР Сі Цзіньпіна "Один пояс і шлях", а також співпрацю у сфері енергетики, як традиційної так і альтернативної, інфраструктурних проектів, промисловості, машинобудування, сільського господарства та агроіндустрії, інновацій та цифровізації та інші поточні та перспективні проекти.

"За кілька років Україна суттєво розширила власну мережу преференційних режимів торгівлі. Маємо нову угоду про вільну торгівлю з Канадою, завершили переговори про вільну торгівлю з Ізраїлем, завершуємо переговори з Туреччиною. Ми бачимо ефективність цих угод, тож пропоную розпочати спільні українсько-китайські консультації щодо передумов створення зони вільної торгівлі Україна-Китай", - заявив Кубів.

Нагадаємо, китайські компанії за два роки натендерили в Україні понад 10 мільярдів.

Читайте також: Як почати бізнес з Китаєм - 5 простих кроків

Тим часом президент США Дональд Трамп планує зустрітися з Сі Цзіньпіном під час саміту G20 в Аргентині 30 листопада - 1 грудня. Вони мають намір укласти угоду, яка покладе край збитковій торгівельній війні між країнами.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: