На проведення Олімпіади-2022 Китай витратив щонайменше 9 мільярдів доларів – FT

П'ятниця, 18 лютого 2022, 19:50 -
 
getty images

На проведення зимових Олімпіських Ігор у Пекіні Китай витратив щонайменше 56 млрд юанів (8,8 млрд доларів) - витрати на модернізацію чи будівництво низки об'єктів майже вдвічі перевищують початковий бюджет.

Про це пише Financial Times із посиланням на документи про закупівлі та тендери, з якими ознайомилось видання.

"Витрати на модернізацію або будівництво дюжини нових об’єктів майже вдвічі перевищують початковий бюджет, попри обіцянку забезпечити, щоб Ігри були "економними".

Китайський уряд мало що розкриває про витрати на Ігри, які намагався використати як демонстрацію свого зростаючого глобального статусу. Але десятки документів про закупівлі та тендери, переглянуті FT, показують, що чиновники не шкодували коштів на проведення заходу", - пише газета.

Реклама:

За офіційним бюджетом, Китай витратив 1,5 млрд доларів на будівництво або реконструкцію десятка об’єктів, включаючи будівництво олімпійських сіл на трьох місцях, але документи показують, що ці проєкти коштують щонайменше 3 млрд доларів, додає FT.

Також Китай витратив значні кошти, щоб подолати негативні екологічні чинники та запобігти спалаху Covid-19.

Зокрема, 32 млн юанів - для фінансування досліджень забруднення та систем моніторингу повітря та 4 млн юанів на придбання "віддільників" для використання в їдальнях.

"Створення достатньої кількості штучного снігу для лижних змагань також було проблемою.

Китай витратив близько 10 мільярдів юанів на перетворення нерозвиненої гірської долини в олімпійський гірськолижний курорт, у тому числі 755 мільйонів юанів на будівництво системи для закачування води для виробництва снігу", - пише FT.

Газета нагадує, що після перемоги в конкурсі на проведення Ігор Китай почав оновлення транспорту - лише на нову швидкісну залізничну колію витратили, за даними видання, до 6,7 мільярдів юанів.

Міжнародний олімпійський комітет заявляв, що "останні ознаки" свідчать про те, що витрати на об’єкти були в межах бюджету. Там додали, що два транспортні проєкти є "довгостроковими планами регіонального розвитку" і не "входять до складу поточного бюджету Ігор".

Газета наводить позицію Володимира Андреффа, експерта з економіки Міністерства спорту Франції, який вважає, що транспортні проєкти мають бути включені в бюджет ОІ, якщо вони пов’язані з Іграми.

Нагадаємо:

Попри офіціний бюджет Олімпіади-2022 в 3,9 млрд доларів, насправді Китай міг витрати на організацію Ігор у 10 разів більше - щонайменше 39,5 млрд доларів, йдеться у розслідуваннні Business Insider.

Про економіку Олімпіад та підготовку Китаю до Ігор-2022 читайте більше у статті Олексія Павлиша і Богдана Мірошниченка: Економіки там немає. Навіщо Китаю Зимова Олімпіада і чому нервують спонсори

Економічна правда

Економічна правда запустила власний YouTube-канал. Слідкуйте за нашими відеоматеріалами тут

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: