Гонтарева розповіла, чи намагався Коломойський домовитися з нею напряму

Четвер, 1 листопада 2018, 18:20
 

Екс-співвласник "Приватбанку" Ігор Коломойський не міг непублічно домовлятися з Національним банком щодо свого банку.

Про це розповіла екс-голова НБУ Валерія Гонтарева в інтерв'ю журналу НВ.

"Як можна домовитися? Почитайте меморандум МВФ по "Приватбанку". З ким можна домовитися? З МВФ? Єдине, в чому ми пішли на поступки "Привату" - так це в питанні дедлайну по рекапіталізації", - заявила вона.

За її словами, коли Приватбанк "не зустрів" перший дедлайн - 1 квітня 2016 року, його пересунули на 1 вересня 2016 року. Однак навіть це було передбачено в меморандумі з МВФ.

Реклама:

"Після цього ми одразу отримали транш", - додала екс-глава Нацбанку.

Вона також уточнила, що переговори з Коломойським активно тривали два з половиною роки.

"Ви два роки від мене чули: якщо цей банк не виконає програму рекапіталізації, він буде націоналізований, тому що там 20 мільйонів вкладників. Ви бачили репорт агентства Kroll і пам'ятайте, що держава внесла 7% ВВП в капітал цього банку", - зазначила Гонтарева .

Вона нагадала, що коли оголошували націоналізацію "Приватбанку", то "діра" в ньому була 146 млрд грн. А постаудит після націоналізації знайшов ще "діру" в 38 млрд грн.

"Ви уявляєте, про які гроші ми говоримо? Це 40% нашої монетарної бази. Це 33% депозитів нашого населення. А Коломойський розповідав, що це рейдерство з боку Нацбанку. Але там же досі ніхто ні копійки не заплатив за виданими кредитами. У "Приватбанку" не те що капіталу жодного не було, там активів не було. Держава замінила активи банку на державні цінні папери", - пояснила Гонтарева.

Як повідомлялося, детективна агенція Kroll за підсумками аудиту Приватбанку підтвердила, що фінустанова до її націоналізації в кінці 2016 року була об'єктом масштабних і скоординованих шахрайських дій, що призвело до збитків мінімум в 5,5 млрд доларів.

Приватбанк в грудні 2017 року подав позов до Високого суду Лондона проти Коломойського, Геннадія Боголюбова, а також компаній Teamtrend Ltd., Trade Point Agro Ltd., Collyer Ltd., Rossyan Investing Corp., Milbert Ventures Inc. і ZAO Ukrtransitservice Ltd., які імовірно їм належать або знаходяться під їх контролем.

Позивач домігся, що суд як запобіжний захід видав наказ про всесвітній арешт активів  екс-власників банку і зазначених шести компаній на суму більше 2,5 млрд доларів.

Нагадаємо, Кабінет міністрів 18 грудня 2016 року прийняв рішення про націоналізацію Приватбанку і купівлю Міністерством фінансів 100% його акцій за 1 грн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!