Страховики отримали на 20% більше премій по "автоцивілці"

Середа, 9 березня 2016, 15:50

Страховикам вдалося продати в 2015 році 6,83 млн полісів "автоцивілки", що на 8,7% менше, ніж в 2014 році, коли кількість проданих полісів впала на 14%.

Про це повідомили в Моторному страховому бюро України, передає FinClub.

Правда, страховики при цьому змогли залучити більше коштів - їх премії зросли на 20%, до 2,97 млрд гривень, тоді як роком раніше приріст премій був всього 1,2%. В середньому один поліс у 2015 році "подорожчав" на 31,5%.

Основна причина зниження кількості застрахованих - майже повна відмова страховиків від залучення клієнтів в Донецькій і Луганській областях.

Реклама:

Наприклад, в СК "Арсенал Страхування" і "Альфа Страхування" розповіли FinClub, що вони не приймають на страхування рухоме і нерухоме майно в зоні АТО, а також в іншій частині Донецької та Луганської областей.

А зростанню премій допомогла рекомендація МТСБУ відмовитися з червня 2015 року від мінімальних коефіцієнтів при розрахунку вартості ОСАГО. Тоді середній тариф зріс на 30% - до 435 гривень.

Антимонопольному комітету це не сподобалося. 10 лютого комітет рекомендував МТСБУ "вжити заходів щодо перегляду протокольного рішення засідання в частині виключення положень, які можуть впливати на обмеження самостійності страхових компаній при встановленні вартості послуг по ОСАГО", говориться в рішенні АМКУ.

Втім, в бюро вважають, що ціни за поліси "автоцивілки" страховики підвищували і за власною ініціативою.

"Збільшення розміру премії викликано застосуванням підвищувальних коефіцієнтів більшістю компаній у зв'язку з різким зростанням вартості імпортованих запчастин для ремонту", - стверджує генеральний директор МТСБУ Володимир Шевченко.

Темпи зростання страхових виплат залишаються низькими. Страховики в минулому році врегулювали 98,78 тисяч страхових подій (-8,4%), в тому числі 12,5 тисячі - за європротоколом.

Потерпілим було виплачено 1,09 млрд гривень (зростання на 11,4%), в тому числі 73,3 млн гривень - за європротоколом. На руки в середньому потерпілий отримував від СК 11,03 тисяч гривень (за європротоколом - 5,9 тисяч гривень).

Підписуйтесь на наші push-повідомлення, щоб першими дізнаватися про появу нових матеріалів. Ми обіцяємо надсилати тільки дійсно важливі повідомлення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: