НКРЕКП підвищує вартість електрики для освітлення вулиць

Понеділок, 18 січня 2016, 16:54

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг суттєво збільшила вартість електроенергії, яка використовується для зовнішнього освітлення міст, селищ, сіл.

Про це йдеться у постанові комісії № 3141 від 28 грудня 2015 року, повідомляє Асоціація міст України.

Постанова НКРЕКП передбачає зростання майже удвічі (з 0.25 до 0.6) коефіцієнта до загального тарифу на електрику, який і так вже збільшився протягом 2015 року.

Свого часу понижуючий коефіцієнт 0,25 було запроваджено з огляду на те, що вулиці освітлюються саме вночі і для цього використовується надлишкова енергія. Адже процес вироблення електрики є цілодобовим, а  графік використання - нерівномірним.

Реклама:

"До речі, у Європейському Союзі, куди Україна прагне вступити, всіляко заохочується використання електрики вночі, зокрема, й через пільгові тарифи. А у Франції взагалі встановлено нульовий тариф на зовнішнє освітлення населених пунктів", - пише видання.

Та й сама НКРЕКП нещодавно закликала до якомога більшого використання електроенергії в нічний час з метою забезпечення більш рівномірного споживання. Адже зменшення пікових навантажень на енергосистему дозволить у подальшому знизити ціни на електроенергію.

Пікові рівні енергоспоживання вранці і ввечері  доводиться компенсувати більш дорогою тепловою генерацією.

Також зазначається, що станом на 28 грудня, коли НКРЕП прийняла постанову, вже був схвалений Державний бюджет на 2016 рік і сформовані місцеві бюджети. Тобто, підвищення ціни на електроенергію для освітлення вулиць у бюджетах громад не передбачено.

"Не важко порахувати: якщо місцеві бюджети мають кошти лише на половину потрібних витрат, то й кількість освітлених вулиць та площ в населених пунктах відповідно зменшиться", - повідомляє асоціація.

Експерти АМУ наголошують, що підвищення цін на електроенергію для зовнішнього освітлення вулиць, площ та місць загального користування в нічний час призведе до зростання злочинності, підвищення рівня травматизму населення, збільшення кількості дорожньо-транспортних пригод тощо.

Окрім того, зменшення споживання електрики у нічний час спричинить збільшення пікового навантаження на енергосистему країни та зростання ціни.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: