НБУ зобов'язав банки контролювати використання купленої для погашення кредитів валюти

П'ятниця, 10 квітня 2015, 18:36

Нацбанк обмежив продаж готівкової інвалюти фізособам під погашення кредитів сумою зобов'язань за відповідним кредитним договором і зобов'язав банки контролювати цільове використання купленої валюти під погашення кредитів.

Про це йдеться в постанові НБУ №220.

Згідно із постановою, банк здійснює продаж готівкової інвалюти в сумі не вище обсягу зобов'язань в інвалюті фізичної особи-позичальника за кредитним договором. Банк зобов'язаний забезпечити контроль за неухильним дотриманням фізособою-резидентом вимоги цільового використання купленої готівкової інвалюти на виконання власних зобов'язань в іноземній валюті за кредитним договором

"Для контролю цільового використання регулятор зобов'язав банки в квитанції про здійснення валютнообмінної операції додатково вказувати інформацію про те, що валюту куплено для погашення кредиту, а також номер і дату відповідного кредитного договору",  - йдеться у документі.

Реклама:

Також регулятор роз'яснив, що збір на обов'язкове державне пенсійне страхування при купівлі фізичними особами-резидентами готівкової валюти для погашення кредитів та сплати відсотків не сплачується.

Крім того, даною постановою регулятор пом'якшив вимогу до банків щодо обов'язкового здійснення купівлі-продажу валюти за бажанням клієнта у своїй Інструкції про порядок організації та здійснення валютно-обмінних операцій.

Постанова набирає чинності з дня, наступного за днем її офіційного опублікування (11 квітня).

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: