Думка експерта: Спустошена скарбниця унеможливлює проведення агресивних реформ

Четвер, 12 лютого 2015, 16:31

Скрутне фінансове становище України не може ані покрити тимчасових дисбалансів, ані навіть частково компенсувати переможеним наслідки від реформ.

Таку думку висловив співзасновник та член редакційної ради VoxUkraine.org, доцент економіки в University of California, Berkeley Юрій Городніченко.

За його словами, нестача фінансування, у будь-якому разі, залишає Києву небезпечний варіант просування реформ і вирішення питань дефіциту бюджету за рахунок радикального скорочення державних витрат.

"Це дуже ризиковано з політичної точки зору і може призвести до економічної катастрофи.

Реклама:

Враховуючи витрати та обов’язковість здійснення військової оборони, це є потенційною небезпекою з економічної точки зору", - заявив Городніченко.

"Україна не може скоротити свої витрати на оборону, перебуваючи під нападом з боку Росії, і, за словами Наталії Яресько, цього року збирається витратити на це 5% ВВП України. Це є одним з найвищих оборонних тягарів для будь-якої країни світу", - повідомляє він.

На думку експерта, навіть із урахуванням фінансової підтримки в рамках агресивного плану жорсткої економії будуть скорочені витрати на охорону здоров'я, освіту та інші соціально важливі програми.

"Не варто вважати, що західна допомога суттєво пом’якшить цей шок. У значно менш напружених умовах політика "затягування пасків" у Греції, починаючи з 2010 року, призвела до скорочення економіки, а потім до послідовних етапів скорочення бюджетних витрат", - зазначив Городніченко.

Однак, на думку експерта, без західної допомоги ця програма реформ мала б стати "отруйною пігулкою", що остаточно вб’є вітчизняну економіку.

"Враховуючи проблеми із покриттям бюджетного дефіциту, уряд вирішив спробувати розширити податкову базу і доходи, а не скорочувати витрати бюджету на 2015 рік. Проте їх прогнозовані податкові надходження надто оптимістичні, і незабаром уряду доведеться зробити жорсткий вибір: або реформувати країну, незалежно від витрат, або стати збанкрутілою державою", - підсумував Городніченко.

Європейська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: