Платіжний баланс України зведений з дефіцитом в 3,5 мільярда

Середа, 2 липня 2014, 10:12

Зведений платіжний баланс України у січні-травні 2014 року зведено з дефіцитом у 3,496 млрд доларів проти профіциту у 3,262 млрд доларів роком раніше.

Про це йдеться у повідомленні НБУ, передає "УНІАН".

За оперативними даними НБУ, у травні 2014 року сальдо зведеного платіжного балансу, без урахування показників тимчасово окупованої території АР Крим і Севастополя, вперше з початку року стало позитивним і становило 1 млрд доларів завдяки зовнішньому фінансуванню уряду і низькому дефіциту поточного рахунку.

У травні дефіцит поточного рахунку скоротився до 207 млн доларів (з урахуванням ціни імпорту газу з Росії для "Нафтогазу" з квітня 2014 року на рівні фактичної ціни за I квартал у 268,5 доларів за 1 тис. кубометрів) у результаті зниження неенергетичного імпорту товарів на 22,9% унаслідок девальвації нацвалюти і низької економічної активності. 

Реклама:

Експорт товарів зріс на 1,7% у річному вимірюванні, до 5,2 млрд дол., у результаті поступового відновлення поставок металургійної продукції - на 8,3% через сезонне збільшення попиту на сталь у країнах Близького Сходу, продукції АПК - на 34,5% у результаті зростання поставок зернових.

По інших товарних групах відбулося скорочення експорту, зокрема по хімічній продукції - на 26,4%, продукції машинобудування - на 14,6%. 

Річні темпи падіння імпорту товарів у травні знизилися до 4,8% з 30% у квітні - до 5,4 млрд доларів через зростання фізичних об'ємів поставок природного газу у 2,9 разу порівняно з травнем 2013 року.

Одночасно неенергетичний імпорт скоротився на 22,9% через зниження купівельної спроможності населення і низького внутрішнього попиту.

Падіння імпорту відбулося по всіх основних групах, зокрема продукції машинобудування - на 31,8%, хімічній продукції - на 15%, продовольчих і промислових товарів - на 25,8% і 24,8% відповідно. 

Профіцит фінансового рахунку в 1,2 млрд доларів у травні забезпечено переважно залученнями державного сектора по ОВДП і отриманням кредитів від Світового банку і ЄС. 

У травні вперше з початку року чистий приплив прямих іноземних інвестицій до України був позитивним і становив 7 млн доларів через скорочення обсягів відпливу акціонерного капіталу. 

Приріст готівкової валюти поза банками знизився до 78 млн дол. через зниження девальваційних очікувань. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: