В уряді пояснили, чому будуть оподатковувати доходи з депозитів

П'ятниця, 21 березня 2014, 14:12

Уряд не збирається запроваджувати оподаткування депозитів, а тільки доходів від них.

Про це йдеться у відповіді Міністерства фінансів на запит "Економічної правди".

Зокрема, у відомстві наголосили, що такий захід відповідає "принципу соціальної справедливості, який полягає в установленні податків та зборів відповідно до платоспроможності платників податків".

В міністерстві пояснили, що пропонується запровадити оподаткування податком на доходи фізичних осіб лише для 1,5% власників найбільших вкладів, розмір яких перевищує 100 тис гривень.

Реклама:

На цих вкладників, за інформацією Мінфіну, припадає 70% усіх банківських заощаджень.

Оподаткування вкладів до 100 тис гривень не передбачається, наголошують в міністерстві.

"Якщо загальна сума вкладів не перевищує 100 тис гривень в одній фінансовій установі на кінець звітного податкового місяця, то оподаткування процентів, нарахованих вкладнику в цій установі, не передбачається", - йдеться у відповіді прес-служби.

В Мнфіні також підкреслюють, що на користь запровадження оподаткування процентних доходів, отриманих резидентами, свідчить міжнародний досвід.

У відповіді наводиться приклад Литви та Японії – за ставкою 15%, Польщі – за ставкою 19%, Німеччини – за ставкою 25%,  Швейцарії – за ставкою 35%, Нідерландів – від 37% до 52%.

"Ми не можемо продовжувати практику, коли заробітні плати у галузі освіти, охорони здоров'я, культури та сільського господарства оподатковуються на загальних підставах, а доходи, які отримують найбагатші вкладники, звільнені від оподаткування", - наголошують в міністерстві.

Зокрема, за наведеними даними, із середньої заробітної плати у галузі освіти, що становить 2 476 гривень, стягується податок у розмірі 358 гривень, у галузі охорони здоров'я – 327 гривень з 2,27 тис гривень, у сфері культури 469 гривень з 3,2 тис гривень, у сільському господарстві – 305 гривень з 2,1 тис гривень.

"У цей же час власники великих вкладів нічого не сплачують до бюджету. Тому уряд буде наполягати на тому, щоб процентні доходи на такі вклади оподатковувались", - додає прес-слжба.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: