Мінагропрод спростував інформацію про зрив поставок зерна до Китаю

Середа, 26 лютого 2014, 16:33

Державна продовольчо-зернова корпорація в повному обсязі виконує зобов'язання за кредитом перед Китаєм.

Про це повідомляє прес-служба Мінагропроду.

"Так, із запланованих для експорту на 2013-2014 роки 4 мільйонів тонн зерна вже відвантажено за торговими угодами з КНР 2,6 мільйона. А після недавнього отримання Україною фітосанітарних протоколів на експорт ячменю і сої, поставки зернових ПАТ "ДПЗКУ" в КНР протягом 2014 року будуть зростати", - йдеться в повідомленні.

При цьому, держкорпорація не діє "в обхід" кредитних і торговельних угод з КНР.

Реклама:

"Адже відповідно до угод з китайським оператором ССЕС, ДПЗКУ може експортувати зерно як безпосередньо до КНР, так і на ринки інших країн. Корпорація не отримувала ніяких позовних вимог в Лондонський міжнародний арбітражний суд і не бачить підстав для їх подання", - зазначає прес-служба.

Також наголошується, що постачання зерна в інші країни не суперечить двостороннім угодам і обумовлене об'єктивними причинами. Адже до грудня 2013 року з України на ринок КНР могла поставлятися виключно кукурудза, імпорт якої регламентований в цій країні за обсягами і квотами.

"Варто зауважити, що обидві сторони з самого початку домовилися уникати судових спорів. Рішення дискусійних і спірних питань між ПАТ "ДПЗКУ" і його китайськими партнерами відбувається шляхом переговорів, консультацій, укладення додаткових угод та меморандумів", - повідомили в прес-службі.

Таким чином, немає підстав говорити про ризики невиконання Україною кредитних і торговельних угод з КНР. Ні про які збитки або порушення інтересів держави мова не йде. Держкорпорація високо цінує стратегічне співробітництво з китайськими партнерами і зробить все можливе для його успішної реалізації в майбутньому.

"Держкорпорація готує звернення до Генеральної прокуратури та МЗС України з наданням всіх підтверджуючих документів для уникнення будь-яких інформаційних спекуляцій і забезпечення умов для подальшого планомірного виконання українсько-китайських угод", - заявили в Мінагропроді.

Як раніше повідомляв УНІАН, перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Геннадій Москаль заявив, що Китай подав до Лондонського міжнародного арбітражного суду позов до України на відшкодування збитків на суму 3 мільярди доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: