Китай судитиметься з Україною за невиконання контракту з постачання зерна

Вівторок, 25 лютого 2014, 18:51

Китай подав до Лондонського міжнародного арбітражного суду позов до України на відшкодування збитків на суму 3 мільярди доларів.

Про це йдеться в повідомленні першого заступника голови комітету Верховної Ради з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Геннадія Москаля, передає УНІАН.

Як наголошується, сума в 3 млрд доларів була надана Державній продовольчо-зерновій корпорації для закупівлі зернових з подальшою їх поставкою в Китай.

"Всупереч домовленостям, Китаю було продано зерна на суму тільки 153 млн доларів", - сказано в повідомленні.

Реклама:

При цьому, в обхід домовленостей з Китаєм, але на китайські гроші, за даними Москаля, ДПЗКУ поставила в Ефіопію зернові на 28 млн доларів, в Монако - на 14 млн доларів, до Саудівської Аравії - на 7 млн ​​доларів, Іран - на 24 млн доларів, Кенію - на 11 млн доларів, на Філіппіни - на 1,5 млн доларів, до Швейцарії - на 61,9 млн доларів, в Єгипет - на 26,3 млн доларів і сирійським повстанцям - на 325 тисяч доларів.

Посилаючись на митні документи, Москаль повідомляє, що закупівлі зернових в Україні здійснювалися ДПЗКУ як для виконання китайського контракту, а згодом одержувачем зернових ставала не китайська компанія або зазначені нею підприємства.

При цьому китайська компанія-оператор ССЕС, якій, згідно з кредитним договором, українська корпорація повинна була поставляти зерно, отримала тільки 180 тисяч тонн продукції.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: