Fitch каже, що золотовалютні резерви України в 2014 році можуть зрости

Четвер, 19 грудня 2013, 12:23

Міжнародне рейтингове агентство Fitch допускає зростання золотовалютних резервів України до 25 млрд доларів в 2014 році.

Про це йдеться в повідомленні Fitch, передають "Українські новини".

"...міжнародні резерви можуть збільшитися до 25 млрд доларів на кінець 2014 року в порівнянні з поточним рівнем в 18 млрд доларів", - йдеться у ньому.

Fitch Ratings відзначає, що надання Росією 15 млрд доларів у формі фінансування та більш дешевого газу для України істотно скорочує ризик суверенної кризи ліквідності у України в 2014 році.

Реклама:

У той же час більш довгострокові політичні й економічні ризики для суверенної кредитоспроможності України залишаються невирішеними.

Президент Росії Володимир Путін і президент України Віктор Янукович раніше оголосили, що узгодили угоду про придбання Росією державних цінних паперів України на суму 15 млрд доларів.

Даний пакет домовленостей зменшує ключові короткострокові ризики для суверенної кредитоспроможності України, що виникли в результаті значного дефіциту рахунку поточних операцій і зростаючих виплат по суверенному зовнішнім боргом.

Це, в свою чергу, зумовило зменшення міжнародних резервів і зростаючий тиск на валютний курс, створюючи загрозу неконтрольованого зниження курсу гривні.

У той же час більш довгострокові ризики для кредитоспроможності залишаються.

Домовившись про підтримку з Росією, а не з МВФ, український уряд уник політичних умов, в кінцевому підсумку націлених на те, щоб сприяти відновленню економіки країни.

Аналогічним чином, якщо угода з Росією вказує на відхід від угоди про асоціацію з Європейським союзом, це також зменшує ймовірність реформ, які сприяли б економії за рахунок ефективності, прямим іноземним інвестиціям і збільшенню експорту до Європи.

Поки не ясно, які поступки (якщо такі є), Україна пропонує Росії в обмін на підтримку.

Агентство відзначає, що операція з Росією може сприяти антиурядовим протестам, які виникли після призупинення Україною переговорів з ЄС.

У той же час в своїх початкових оцінках агентство виходить з того, що поточні протести не посиляться до такої міри, щоб це могло засмутити домовленості з Росією.

Оголошена підтримка від Росії потенційно забезпечить Україні фінансування до президентських виборів 2015 року, проте також є ризик, що уряд послабить монетарну і фіскальну політику напередодні виборів.

Економічні ризики, пов'язані з відсутністю структурних реформ, а також перспективи і потенційні наслідки продовження внутрішніх політичних хвилювань відображені в суверенному рейтингу України B-/прогноз "негативний".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: